Mājokļa nodoklis var pieaugt vairākkārt • IR.lv

Mājokļa nodoklis var pieaugt vairākkārt

19
Lita Krone, LETA

SVF ieteiktie varianti nekustamā īpašuma nodokļa likmes celšanai nākamgad drīzumā nonāks valdībā

Ja Ministru kabinets dos zaļo gaismu jebkuram no trijiem Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) rosinātajiem trijiem variantiem nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes celšanai mājoklim ar  2011.gada 1.janvāri, mājokļa nodoklis, salīdzinot ar šo gadu, pieaugtu vairākas reizes. Par to pirmdien raksta laikraksts "Diena".

Pašreizējā NĪN likme atkarībā no mājas vai dzīvokļa kadastrālās vērtības ir 0,1-0,3%. SVF rosina paaugstināt NĪN trijos veidos, ko Finanšu ministrija (FM) tagad kopā ar nodokļu politikas pamatnostādnēm virzīs uz valdību.

Pirmais variants paredz ieviest paaugstinātu un vienotu NĪN likmi dzīvojamām platībām 1,5%. Šajā variantā paredzēts neapliekamais minimums – 71 lats – iedzīvotājiem, kam īpašums ir deklarētā dzīvesvieta. Savukārt atvieglojums neattiektos uz dzīvokļiem un dzīvojamām mājām, kas izīrētas citām personām. Pārējiem diviem variantiem atvieglojumi nav paredzēti.

Otrs variants paredz ieviest zemāku NĪN likmi nekā pirmajā versijā – 1%, kas būtu piemērojama arī zemei, uz kuras atrodas dzīvojamā māja. Toties trešais variants paredz progresīvas NĪN likmes, kādas ir arī tagad, taču augstākas – 0,5-2% atkarībā no kadastrālās vērtības. Piemēram, ja īpašuma kadastrālā vērtība ir līdz 10 000 latu, tad NĪN likme būtu 0,5%, ja virs 40 000 latu – 2%.

Ja valdība atbalstītu pirmo variantu, tad par mājokli ar kadastrālo vērtību 5000 latu nodoklī būtu jāmaksā nedaudz mazāk kā šogad. Taču par mājokļiem ar augstāku kadastrālo vērtību NĪN maksājums būtu 6-13 reizes augstāks nekā šogad.

Desmit reižu vairāk nekā šogad būtu jāmaksā par īpašumiem ar kadastrālo vērtību 5000-35000 latu, bet par vērtīgākiem īpašumiem 6-7 reizes vairāk, ja tiktu atbalstīts otrais variants. Savukārt, ja atbalstu gūtu trešā versija, tad par īpašumiem ar mazāku kadastrālo vērtību nodoklī būtu jāmaksā piecas reizes vairāk nekā šogad, bet par vērtīgākiem – 7-11 reizes vairāk, liecina FM informācija.

Atbalstot jebkuru no trim variantiem, budžets saskaņā ar SVF aplēsēm iegūtu 60 miljonus latu pie nosacījuma, ja tiktu atcelts nodokļa kāpuma ierobežojums 25% apmērā. Tas SVF ieskatā ir jāatceļ, bet FM šo ierobežojumu nākamgad vēl plāno saglabāt.

FM iepriekš ir paziņojusi, ka SVF ieteikumus vērtēs valsts budžeta veidošanas un topošo nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā, ņemot vērā arī Latvijas iedzīvotāju maksātspēju.

Latvijā nekustamā īpašuma nodokļa likme zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām, kā arī inženierbūvēm šogad pieaugusi no 1% līdz 1,5% kadastrālās vērtības, saglabājot 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu. Šogad ar NĪN apliek arī dzīvojamās ēkas – par kadastrālo vērtību līdz 40 tūkstošiem latu piemēros likmi 0,1%, par kadastrālo vērtību 40 001-75 000 latu – 0,2%, par kadastrālo vērtību virs 75 tūkstošiem latu – 0,3% no kadastrālās vērtības.

Komentāri (19)

bmartins09 26.04.2010. 11.53

kaut kāds vājprāts… maniem vecākiem ir tāda situācija: paši pirka zemi, tētis savām rokām būvēja māju… jau shogad mums būs jāmaksā ap 200 Ls (vēl nav atnācis rēķins), un kas notiek, ja smuki pareizina x10… ak vai.. 2000 Ls.. nu nezinu kādām ir jābūt atlaidēm, lai to kompensētu..pensionāriem noteikti nav pilnīgi nekādu problēmu ar minimālām pensijām (kas ir zem iztikas minimuma) samaksāt par pašu celto māju. jaukās vecumdienas…
es pat vairs nezinu vai ir vispār vērts cerēt uz kaut kādu mūsu valsts pārvaldes saprātu..

+5
-2
Atbildēt

0

Rasma Skuja 26.04.2010. 14.58

Beidzot!!! Ja vienlaikus tiek precīzāk noteikta kadastrālā vērtība, tad NĪ nodokļa pieaugums ir pareizs solis īstajā laikā. Protams, arī maznodrošinātiem cilvēkiem ir kaut kur jādzīvo – bet tieši šādai vajadzībai pastāv neapliekamais minimums. Man ar nodokli apliekams ap 50.000 LVL četristabu dzīvoklis (un 16 ha lauku zemes). Vajadzīgs lielāks nodokļu slogs patēriņam (t.sk. nekustamiem īpašumiem, PVN) nevis darba algai (IIN, sociālais nodoklis). 1.5% * 50000 = 750 latu gadā. No manas darba algas valsts tikpat daudz atvelk 1-2 mēnešos. Ir jāatjauno līdzsvars, citādi NĪ tirgotāji un rantjē maksā daudz mazākus nodokļus nekā tie, kuri dzīvo no algas.

Protams, ikviens, kurš nekustamo īpašumu ir pircis vai savām rokām būvējis, ir jau par to vienreiz samaksājis. Bet ja īpašums tiek efektīvi apsaimniekots – piemēram, ja privātmājā dzīvo daudzi ģimenes locekļi, īrnieki, u.c. – tad NĪ nodokļa pieaugumu vismaz daļēji kompensēs neapliekamais minimums vai īres nauda.

+4
-2
Atbildēt

2

    Ciniķis > Rasma Skuja 26.04.2010. 16.27

    kalvis_apsitis – kazarmas piedāvā ierīkot? Runa te ir par to, ka šeit neviens, kas sev gādājis dzīves-telpu, nav rēķinājies ar šādu notikumu pavērsienu. Tik krasi to nedrīkst darīt, tas ir amorāli kā minimums. Jau tā demoralizētais sociums sajuks prātā. Ko iesaku? Atgriezt ticību valstij tiesājot valsts nozadzējus un caur zināšanu par manu nodokļu godīgu un vajadzīgu izlietojumu – pieņemt ne tikai ārkārtas ieņēmumu plānus, bat arī stratēģiju vismaz turpmākajiem 10 gadiem, lai cilvēki ZIN AR KO RĒĶINĀTIES :)

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Rasma Skuja > Rasma Skuja 26.04.2010. 16.55

    Jūsu iebildumi ir pilnīgi pamatoti, un šīs lietas vajag paredzēt – neapliekamo minimumu, precīzākas kadastra vērtības, pārejas noteikumus – cik reizes nākamā gada NĪ nodoklis drīkst pieaugt, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, utml.

    Bet jāzina, kādā valstī vēlamies dzīvot. Līdz šim cietēji no budžeta griezieniem bija g.k. pensionāri, policisti un skolotāji, toties Villa Adlera u.c. dārgas privātmājas neradīja nopietnu nodokļu slogu. Latvijā nav izdevīgi neko ražot, toties ir labi spekulēt ar NĪ. Tā mēs būvējam neefektīvu sabiedrību – kā 19.gs. klaušu laikos, kad muižnieka zemei/ēkām bija milzu vērtība, bet zemnieka darbs nemaksāja neko. Ja mums būtu lieli darbaspēka resursi, tad lielīpašniekiem un privatizatoriem varētu nopelnīt viņu bezrūpīgo dzīvi. Bet mums iedzīvotāju skaits sarūk, un ārējais parāds aug. Augstāks NĪ nodoklis var atjaunot līdzsvaru, un nekustamo īpašumu atšķirībā no algas aploksnē nenoslēpsi. Tagad vnk. ir politiski izdevīgs moments to NĪ nodokli paaugstināt.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

LolitaOzolina 26.04.2010. 12.40

Bez šaubām ir nepieciešams ar lielu nodokli aplikt vērtīgos īpašumus, kuru īpašnieki var atļauties gadā samaksāt no 1000 Ls uz augšu. Tas ir tīri principa jautājums.

Taču nekustamā īpašuma nodokļa palielināšana visiem pārējiem, man šķiet nesaprātīgs solis tīri no loģikas viedokļa. Vienreiz taču ir samaksāti nodokļi,PVN gan par materiāliem (ceļot māju, piemēram), gan visas valsts un kancelejas nodevas Zemesgrāmatā utml., kāpēc jāmaksā vēlreiz, tikai tāpēc, ka tas īpašums vienkārši ir? Labi, valsts nodrošina zināmu infrastruktūru, aizsardzību, bet par to taču arī tiek maksāts.

Esmu par to, ka tiek ieviests progresīvais nodoklis atalgojumam sākot no Ls 1000 robežas. Ja ar to vēl nepietiks, tad var palielināt nekustamo.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu