Atbraukuši • IR.lv

Atbraukuši

5
Sanita Jemberga

Šosestdien piepildīsies Jāņa Urbanoviča (51) sapnis ceļā uz varu – divas tā sauktās krievu partijas saplūdīs ar vienu no latviešu sociāldemokrātu daļām un izveidos sociāldemokrātisku partiju Saskaņa . Tā viņš cer apvienībai Saskaņas centrs pievērst arī latviešus. Šajās vēlēšanās sauklis «Krievi nāk!» būs novecojis – viņi ir atnākuši. SC  ir populāra, Nils Ušakovs vada Rīgas domi, un polittehnologi uzskata, ka nākamās Saeimas laikā viņi būs valdībā

Jānim Urbanovičam, Saskaņas centra līderim, pēdējos mēnešos ir mantra. «Es būšu vara,» viņš saka. «Mans opozīcijas limits ir izsmelts. Es būšu vara, es nevaru nebūt. (..) Mana armija nevar visu laiku būt treniņnometnē. Mēs esam izaudzinājuši lērumu cilvēku, kas ir labāki, godīgāki un spējīgāki par jūsējiem, un es gribu to pierādīt.»

Šo brīdi no Latgales nākušais politiķis ir gaidījis 17 gadu. Viņa Tautas saskaņas partija, kurai šogad aprit 16 gadu un kura nedēļas beigās oficiāli beigs savu eksistenci, pašlaik varai ir tuvāk nekā jebkad agrāk. Pēc iepriekšējās Saeimas vēlēšanām 2006.gadā tikai Andris Šķēle (TP) bija gatavs runāt par sadarbību, tagad saskaņieši – kādreizējie politiski spitālīgie – ir pārtapuši par potenciālu sadarbības partneri gandrīz visiem, izņemot visnacionālāk noskaņotajiem. Saskaņas centra (SC ) deputāti ir ievēlēti 43 Latvijas pašvaldībās un kopš pērnā gada koalīcijā ar LPP/LC vada Latvijas galvaspilsētu. 

Tagad SC  gatavojas varai, un, šķiet, tam gatavojas arī citi. Man tika ļauts piedalīties konsultantu sanāksmēs, kur otrdienās daļa SC  ēnu kabineta Saeimā tiekas ar lobijiem un izskata aktuālos likumprojektus. Pirmajā reizē sanāksme aizkavējās, jo ievilkās sarunas ar Latvijas Bankas vadību. (Tās runasvīrs Mārtiņš Grāvītis skaidroja, ka bankas vadība ir noraizējusies par 2011.gada budžeta savlaicīgu sagatavošanu, un tādēļ tiekas ar frakcijām. SC  bija pirmā, bet tā esot tīra sagadīšanās.) Otro tikšanos aizkavēja saskaņiešu saruna ar Vācijas vēstnieci.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu