Akcīzi dabasgāzei uzliks ar 1.jūliju • IR.lv

Akcīzi dabasgāzei uzliks ar 1.jūliju

34
Gatis Diezinš, LETA

Saeima jaunā nodokļa spēkā stāšanos atliek par diviem mēnešiem

Akcīzes nodoklis dabasgāzei tiks piemērots no 1.jūlija, kas ir par diviem mēnešiem vēlāk nekā plānots iepriekš, ziņo aģentūra LETA. Kā paredz ceturtdien Saeimā pieņemtie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", ar to neapliks elektroenerģijas un rūpnieciskās ražošanas procesos izmantoto dabasgāzi.

Jaunā nodokļa likme dabasgāzes izmantošanai par kurināmo būs 15,6 lati par 1000 kubikmetriem, izmantošanai par degvielu – 70 lati par 1000 kubikmetriem.

Mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto mājokļa apkurei, ēdiena gatavošanai un ūdens sildīšanai, akcīzes nodoklis nozīmēs plus 1,6 santīmus par vienu kubikmetru dabasgāzes, tātad jaunā nodokļa dēļ tarifs ar 1.jūliju kāps par 4-7%, informē piegādes monopolists “Latvijas gāze” (LG).

Ar 1.jūliju paredzams arī dabasgāzes tarifu pieaugums maza patēriņa klientu grupai vēl par 13-22%, jo gāze tiks piegādāta tieši no Krievijas, un tās cena būs atkarīga no tā brīža naftas produktu cenām, kuras ir pieaugušas, brīdina LG. Līdz ar to gāzes tarifi mājsaimniecībām kopā ar pievienotās vērtības nodokli no 1.jūlija varētu pieaugt līdz 0,3-0,49 latiem par kubikmetru.

Saeima ceturtdien noraidīja deputāta Andreja Klementjeva (SC) priekšlikumu vispār neaplikt dabasgāzi ar akcīzes nodokli.

Lai arī vairāki politiķi pēdējā laikā rosinājuši akcīzes nodokli dabasgāzei atcelt, “DnB Nord” bankas ekonomists Pēteris Strautiņš uzskata, ka akcīzes nodoklis gāzei ir nepieciešams, taču to varētu noteikt līmenī, kas atbilst ogļskābās gāzes (CO2) izmešu kvotu cenai. “Valsts saņem naudu par Kioto procesa ietvaros atvēlētajām, bet neizmantotajām izmešu kvotām, tāpēc ir ekonomiski pamatoti ar proporcionālu nodokli mudināt valsts iedzīvotājus mazāk patērēt fosilo kurināmo,” iepriekš par šādu ierosinājumu Ir.lv pauda eksperts. Akcīzes nodoklis jāuzliek gāzei, kuru patērē mājsaimniecības, kā arī uzņēmumi apkures vajadzībām, kur to var aizstāt ar šķeldu vai granulām. Strautiņš atgādina, ka transporta degviela jau ir aplikta ar akcīzes nodokli, kura līmenis vairākkārt pārsniedz izmešu kvotu cenu, bet gāze vispār nav aplikta ar akcīzi, turklāt tai ir bijis samazināts PVN.

Komentāri (34)

chachienite 22.04.2010. 16.25

Nu ja – musu bagata tauta spej maksat ari veel lielakus nodoklus… Pfff… Ta vien skiet, ka vieglakais risinajums, ka aizlapit budzetu – pacelt nodoklus nevis radit jaunas darba vietas un vecinat eksprotu….

+1
-3
Atbildēt

2

    daina_tabuna > chachienite 11.05.2010. 08.40

    Jā, pareizi. Davai sodam jauno mājokļu īpašniekus par to, ka neparedzēja uz sava zemes pleķīša vietu malkas šķūnim. Ā, un vēl jau arī pašvaldības, kurās ir pēdējos gados celti bērnudārzi un skolas ar autonomo gāzes apkuri.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > chachienite 22.04.2010. 16.38

    Protams, ka nabagi Latvijā neizmanto gāzi apkurei! Lai tad arī bagātie un jauno mājokļu īpašnieki maksā tos 7% klāt pie pamatcenas, no tā jau tikai iegūs nabagie!
    Igaunijā jau sen ir akcīze dabas gāzei un neviens no tā vēl nav nosalis.
    negribi gāzi apkurei- atsakies un pārej uz malku, kas nebūt nav izdevīgāk, jo darbu gūzma no malkas apkures ir šausmīga!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu