Urbanovičs izveido ēnu kabinetu • IR.lv

Urbanovičs izveido ēnu kabinetu

49
Ieva Čīka, LETA
Sanita Jemberga

Gatavojoties Saeimas vēlēšanām, top sociāldemokrātiska partija "Saskaņa" ar politikā zināmām un jaunām sejām

Apvienības “Saskaņas centrs” (SC) Ministru prezidenta amata kandidāts Jānis Urbanovičs, gatavodamies oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, izveidojis Ēnu ministru kabinetu 11 cilvēku sastāvā, ar kuriem varētu iepazīstināt nedēļas beigās gaidāmajā kongresā.

Ir.lv rīcībā nonākušais saraksts liecina, ka premjera biroju vadītu Jānis Dzanuškāns, kurš bijis premjera Aigara Kalvīša (TP) padomnieks, aizsardzības ministra Vineta Veldres biroja vadītājs un šobrīd dod padomus Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC).

Kā aizsardzības ministrs minēts Normunds Aizpurs – rezerves pulkvežleitnants, komandējis Latvijas vienību Irākā, ārlietu – ilggadējs Saeimas deputāts un nepilsoņu tiesību aizstāvis Boriss Cilēvičs.

Ekonomikas ministra amata kandidāti ir divi – komponists un IT speciālists Armands Strazds un Krievu kopienas kongresa līdzpriekšsēdētājs, Eiropas pētījumu institūta direktors Aleksandrs Gapoņenko. Arī finanšu ministra amatam ir divi kandidāti: Rīgas brīvostas valdes loceklis Vadims Jerošenko un Latvijas Grāmatvežu un ekonomistu korporācijas vadītāja Jevgēņija Zaiceva, kura izstrādāja SC alternatīvo budžetu.

Divi iekšlietu ministra amata kandidāti ir Rīgas domnieks Jānis Ādamsons un bijušais Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes šefs Leonīds Bogdanovs. Uz izglītības ministra posteni kandidētu Nodarbinātības valsts aģentūras direktora vietniece Anita Jākobsone un Rīgas 28.vidusskolas direktors, LU zinātniskais asistents Guntars Jirgensons.

Divi cilvēki pretendē arī uz labklājības ministra vietu – Rīgas domnieks Sergejs Dolgopolovs un arodbiedrības LABA vadītāja Vineta Sprugaine. Par tieslietu ministru J. Urbanoviča valdībā vēlētos kļūt vai nu Saeimas deputāts Valērijs Agešins, vai bijušais Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieks Māris Skudra.

Zemkopības ministra amata kandidāts ir agronoms pārvaldnieks Guntars Ķirķis, veselības ministrs – bijušais Veselības ministrijas valsts sekretārs Uldis Līkops, kultūras – VAK aktīvists Jānis Matulis.

Urbanovičs Ir.lv skaidri neatbildēja, kā izvēlēsies labākos no diviem kandidātiem – to izšķiršot konkurence un jau sestdien gaidāmajā sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” kongresā daļa kandidātu uzstāsies ar priekšlasījumiem par savām nozarēm.

Kongress formāli noslēgs triju partiju – Tautas saskaņas partijas, “Jaunā centra” un Sociāldemokrātiskās partijas apvienošanās posmu kopējā partijā “Saskaņa”, ar kā palīdzību to vadība cer pārvarēt etnisko latviešu – krievu partiju dalījumu. Lai gan tā reģistrēta jau februārī, pēc Urbanoviča teiktā, ir vajadzīgs visu partiju biedru balsojums kā apliecinājums, ka viņi tam piekrīt. Jaunajā spēkā šobrīd pārreģistrējušies vairāk nekā 2000 cilvēku, bet Urbanovičs cerot uz vēl vismaz 3500 biedriem.

Kongresā pirmo reizi izskanēšot arī partijas programmatiskās nostādnes, lai gan pati programma būs gatava tikai vasarā.

Paralēli jaunajai partijai turpinās pastāvēt arī apvienība SC, kurā bez“Saskaņas” ir arī Daugavpils pilsētas partija un Alfrēda Rubika sociālisti. Ar SC zīmolu kā kopēja apvienība visas trīs partijas arī startēs Saeimas vēlēšanās.

Vairāk informācijas par šo tematu Sanitas Jembergas pētījumā ”Atbraukuši” žurnāla “Ir” jaunajā numurā.

Komentāri (49)

terauds123 22.04.2010. 08.46

Pieļauju domu ka aiz Urbanoviča muguras ir tik varena ēna, ka stiepjas līdz pašai Zilupei..kur akurāt pietiek vietas, kur paslēpties galvenajiem viņa finansētājiem un iedvesmotājiem..katrā gadijumā noslēgtais sadarbības līgums ar Krievijas Nacļiģera un sortķira močitāja kabatas androīdu partiju par neko citu neliecina..

+20
-1
Atbildēt

0

murnieks112233 22.04.2010. 09.12

Ārlietās Cilēvičs…mēmās šausmas, lai neteiktu vairāk!

+18
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 22.04.2010. 08.24

Rēgu kabinets.
Kremļa ēnas.

+14
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu