Maizīti neievēlēja, iespējams, izmeklēšanas dēļ • IR.lv

Maizīti neievēlēja, iespējams, izmeklēšanas dēļ

20
Ieva Čīka, LETA

Vēlme ietekmēt prokuratūras izmeklēšanu tā sauktajā Lemberga stipendiātu lietā ir viens no iespējamiem iemesliem Maizīša nepārvēlēšanai

Saeimas deputātu noraidošais balsojums par ģenerālprokura Jāņa Maizīša pilnvaru pagarināšanu, visticamāk, ir reakcija uz viņa vadītās prokuratūras izmeklētāju darbu pēdējos mēnešos, kas nav bijis tīkams apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam un atsevišķām pie varas esošajām partijām, vēstī laikraksts Diena.

Jau tuvākajā laikā tā sauktajā "Lemberga stipendiātu lietā" un ar Tautas partijas līdera Andra Šķēles vārdu saistītajā digitālās TV lietā gaidāmi jauni pavērsieni, informē Diena. "Lemberga stipendiātu lietā" tiek skaidrota iespējamā politisko partiju un politiķu kukuļošana. Savukārt digitālās TV lietā apsūdzētas vairākas Šķēlem pietuvinātas personas, arī finansists Harijs Krongorns. Prokuratūrā ir vēl citi kriminālprocesi par iespējamām ar Lemberga interesēm saistītām naudas shēmām, kā arī darījumiem, kas varētu būt saistīti ar Šķēles interesēm.

Lai arī ģenerālprokurors tieši neietekmē izmeklētāju darbu, pastāv bažas, ka, šajā amatā ieceļot "vajadzīgo" cilvēku, viņš varētu likt kriminālprocesu virzītājiem konkrētā termiņā pabeigt izmeklēšanu vai arī lietas izbeigt.

Jau vēstīts, ka Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs jaunu ģenerālprokurora amata kandidātu plāno nosaukt pēc 11.maija, kad beigsies Maizīša pilnvaras. Starp iespējamiem kandidātiem neoficiāli minēti prokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu nodaļas virsprokurors Modris Adlers un Krimināltiesiskā departamenta Tiesās izskatāmo krimināllietu nodaļas virsprokurors Ēriks Kalnmeiers. Pret pēdējo neiebilstu Lembergs, raksta Diena.

Pēc laikraksta rīcībā esošajām ziņām, "vajadzīgais" kandidāts esot kāds Rīgas apgabaltiesas tiesnesis, kura vārdu pagaidām nav izdevies noskaidrot. Kā neitrāls kandidāts minēts bijušais AT priekšsēdis, tagad senators Andris Guļāns un Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš. Viņš ir starp tām trim personām, kuras Bičkovičs atbilstīgi likumam tiesīgs iecelt par ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju.

Komentāri (20)

mary75 17.04.2010. 14.05

Sāk atkal pārņemt zināma bezpalīdzības sajūta, kā laikā, kad TP un pārējie tās politmafiju atbalstošie satelīti cīnijās pret Loskutovu un KNAB, sagraudama iestādi, kura deva cerības, ka šinī valstī, tomēr, ir iespējams cīnīties ar korupciju arī samērā augstā līmenī, pat starp tiesnešiem.
Iespaids, ka kas līdzīgs notiks arī ar prokuratūru.
Un, ja pēc vēlēšanām mūs gaida koalīcija no SC, ZZS, un dažādām atliekām no TP un LPP zem jebkāda karoga, bet, ar to pašu ideoloģiju, un Vienotību opozīcijā, kā te raksta Ozoliņš, tad vispār pārņem bezceris.

+22
-1
Atbildēt

1

    Pēterītis > mary75 17.04.2010. 19.10

    Bet kā ar iespēju cīnīties ar korupciju arī augstā līmenī starp prokuroriem? Kur ir garantija, ka ar prokuratūru kautkas nav noticis vēl pirms KNAB? Loskutovs zina vairāk un nepieņēma Maizīša piedāvājumu iet strādāt Prokuratūrā.
    Vai nepieļaujat domu, ka daži deputāti arī zināja kautko vairāk un godprātīgi nobalsoja pret Maizīti? Slepenība, bezatbildība un nekontrolēta vara, kas Prokuratūrai dota likumā, ir provocējoša situācija. Ne valti Vaznis to salīdzināja ar situāciju VDK.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

andris902 17.04.2010. 16.24

Nebeidz pārsteigt komentētāju domāšanas (vai saprašanas) seklums.” Persona Maizītis” notikušajā ir otršķirīgs. Vai tiešām ļautiņi nespēj saprast, ka viņu ievēlētie tautas kalpi ir vienkārši trīcošas lupatas, kuri baidās, raustās, tricinās, neuzdrošinās, slēpjās, locās, bēguļo….. no kā? No kā šī nožēlojamā meļu varza baidās? No savu partiju sponsoriem? No “stipendiju” uzsaucējiem? No kā? Viņiem būtu jābaidās no sava vēlētāja, kurš vēlēšanās viņa uzvārdu svītros no vēlēšanu biļetena! Bet….nē , tas viņiem ne bailes, ne atbildības smagumu neuzliek! Tad rodas jautājums – kā intereses viņi pārstāv Latvijas Republikas Saeimā?
Ja arī šie nožēlojamie meļi lasa komentārus interneta portālos…. viņi var būt gandarīti…. jo tik daudz plebeju ir sajūsmā par viņu darbošanos, ka mainīt kaut ko šai Dieva dotajā zemītē – vienkārši nav vajadzīgs….. Skumji…..

+20
0
Atbildēt

1

    agaras > andris902 17.04.2010. 18.08

    to ka mūsu deputāti jau sen nekam neder, manuprāt, mēs zinām. bet šobrīd ir runa par to, vai izdosies saglabāt jebkādu tiesiskuma izpausmes. maizītis bija diez gan stingra figūra, pateicoties kurai notika darbs. protams, ļoti svarīgs ir arī KNAB un policijas darbs, bet bez spēcīga, neuzpērkama ģenerālprokuroa nekas nenotiks. bet tas jau ir tikai mans, nabaga seklā komentētāja viedoklis.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

terauds123 17.04.2010. 19.41

man šaja sakarā ienaca prāta ķecerīgi vienkārša doma, ka Lembis gan jau kaut kur kādus dokumentus par stipendiātiem un ne tikai ir noglabājis un solījis laist gaisā, ja šo ietupinās, aiz kā visa skāde un šāds pārsteidzošs balsojums, arī riecienam tāpat kaut kas varētu seifā glabāties..mūsu gadienā pats galvenais ir pārraut šo omertas loku..atrast kādu, kas sāk runāt un tad būs lavīna..neesmu es tik pesimistisks jautājumā par nākamo vēlēšanu iznākumu, bet Vienotībai ir jāsaprot ka ” tā neatnāks, ja Tu mājās saldi krāc” ..ir jācīnās..varbūt pat ar viņu metodēm..kā, piemēram, Ģirts Kristovskis – aizvēra tak reiz buldozera melīgo pāksti tiešajā ēterā :)

+8
0
Atbildēt

1

    dmitrijsk > terauds123 18.04.2010. 12.50

    I.B.
    Pamazām, bet ĻOTI LĒNI Latvija atkopjas. Bet, iespējams, sagrūs VALDOŠO NOZIEDZNIEKU rīcības rezultātā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu