Zemestrīcē Ķīnā bojāgājušo skaits aug • IR.lv

Zemestrīcē Ķīnā bojāgājušo skaits aug

29
Aģentūra Sinhua

Septiņas balles stiprā zemestrīce rada plaisas tuvējā dambī, draud plūdi

Zemestrīce 7,1 ballu stiprumā nomaļo Ķīnas ziemeļrietumu provinci Cjinhai satricināja trešdien pirms pulksten 8 no rīta (plkst.2.49 pēc Latvijas laika), vēstī Ķīnas valsts ziņu aģentūra Sinhua. Ceturtdien bojāgājušo skaits jau bija palielinājies līdz 617 cilvēkiem. Ievainoto ir tuvu 10 tūkstošiem, vairāk nekā 300 personu tiek uzskatītas par pazudušām bez vēsts.

Vairākums ļaužu zemestrīces brīdī vēl bija mājās, tāpēc daudzi tika iesprostoti zem sabrukušajām ēkām, informē BBC. Īsi pēc galvenās zemestrīces apgabalu satricināja trīs pēcgrūdieni ar spēku līdz 5,8 ballēm, ziņo ASV Ģeoloģiskais dienests.

Visvairāk cietusi reti apdzīvotā Tibetas autonomā province Jušu, kur sabrukuši vairāk nekā 85% būvju. Jiegu pilsētā, kas saņēmusi galveno zemestrīces triecienu, sagruvušas teju visas ēkas, klinšu nogruvumi aizšķērsojuši ceļus. Apkārtnē pārrautas komunikācijas līnijas.

Pēc zemestrīces parādījušās plaisas pilsētai līdzās izveidotajā dambī, tāpēc daudzi dzīvi palikušie aizbēguši kalnos, baidoties no dambja sagrūšanas un plūdiem. Vietējie mediji ziņo, ka atbildīgās amatpersonas mēģina iztukšot ūdens rezervuāru.

Pēc Ķīnas policijas teiktā, simtiem izdzīvojušo izvilkti no gruvešiem. Ķīnas TV ziņo, ka ievainoto skaits ir ap 10 tūkstošiem. Amatpersonas paredz, ka bojāgājušo un ievainoto skaits vēl pieaugs, jo glābšanas dienesti un armija turpina meklēt cietušos. Glābšanas darbos iesaistīti 5000 speciālistu no kaimiņu provincēm.
<br />Zemestrīces epicentrs atradies 380 kilometrus uz dienvidiem-dienvidaustrumiem no Golmudas pilsētas 46 kilometru dziļumā. Šo apkaimi uz Tibetas plato zemestrīces piemeklējot regulāri.

Komentāri (29)

zasandra 14.04.2010. 23.47

Nu tad jau sēru diena ir jāizsludina, vai tad ne?

0
0
Atbildēt

0

dūda 14.04.2010. 20.37

šis gads ir iesācies traģiski! :(

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu