Vīķe-Freiberga: uz Taivānu braucu kā akadēmiķe, privātpersona • IR.lv

Vīķe-Freiberga: uz Taivānu braucu kā akadēmiķe, privātpersona

23
Evija Trifanova, LETA

Ķīna Latvijas Ārlietu ministrijai iesniegusi asu protestu par Vīķes-Freibergas viesošanos Taivānā.

Bijusī prezidente Vīķe-Freiberga vizītē Taivānā atradās kā akadēmiķe, privātpersona un visās tikšanās reizēs, arī tiekoties ar Taivānas prezidentu, to ir uzsvērusi un norādījusi, ka viņas vizīte neliecina par Latvijas oficiālās ārpolitiskās nostājas maiņu, "ir.lv" prezidentes viedokli pauda viņas sekretāre Daina Lasmane.

Lasmane arī apliecināja, ka Vīķe-Freiberga pirms vizītes par to informējusi Ārlietu ministriju, kas norādījusi, ka šāda vizīte problēmas nerada un nemaz nebūtu saskaņojama ar ministriju.

Ķīnas Tautas republikas vēstniecība Latvijas Ārlietu ministrijai iesniegusi notu par bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vizīti Taivānā, otrdien raksta Neatkarīgā. To laikrakstam apstiprinājusi arī pati vēstniecība.

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) ir uzsvēris, ka šis brauciens nenozīmē, ka būtu notikusi Latvijas atbalstītās vienas Ķīnas politikas maiņa.

Ķīna uzskata Taivānu par savu teritoriju, tāpēc citu valstu oficiālās amatpersonas, ja tās nevēlas sabojāt attiecības ar Ķīnu, Taivānu izvēlas apmeklēt vien pēc savu pilnvaru izbeigšanās, atgādina Neatkarīgā.

Vīķe-Freiberga bija devusies uz Taivānu Eiropas nākotnes pārdomu grupas viceprezidentes statusā, lai atklātu ES centru Taivānas Nacionālajā "Chung Hsing" universitātē, liecina LETA arhīvs.

Komentāri (23)

Anita Brauna 13.04.2010. 17.38

Saniknotā Ķīna.
Ķīnas Tautas republikas (ĶTR) vēstniecība Latvijā iesniegusi mūsu Ārlietu ministrijai niknu notu – saistībā ar bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vizīti Taivānā.
Taivāna ir sala – viss, kas palika pāri no Ķīnas Republikas (ĶR), kad valsts kontinentālajā daļā pēc pilsoņu kara varu 1949. gadā pārņēma komunisti. Kontinentālā Ķīna uzskata Taivanu par atšķēlušos provinci, kurai agrāk vai vēlāk būs jāatgriežas “māmuļas Ķīnas” klēpī. Tā nav unikāla situācija. Līdzīgi savulaik Sadama Huseina Irāka uzskatīja Kuveitu par atšķēlušos provinci. No tieša uzbrukuma Taivānu sarga īpašās attiecības ar ASV.
ĶTR ir guvusi lielus panākumus ĶR diplomātiskajā izolēšanā. 1971. gadā Taivāna zaudēja vietu ANO un ar to saistītajās organizācijās. Diplomātiskās attiecības saglabājušās ar pāris desmitiem valstu, un tās visas ir jaunattīstības valstis.
Par spīti izolācijai., Taivana pieder pieĀzijas “tīģeriem”, kļūstot par vienu no lielākajiem sadzīves eletronikas un datoru ražotāju. Latvijai ir ekonomiskie sakari ar Taivānu, taču stipri pieticīgi, ja ņemam vērā, ka tās eksporta galvenais noieta tirgus ir kontinentālā Ķīna.
‘ĶTR ir panākusi, ka pasaules valstu lielākas daļas amatpersonas nerādās Taivanā. To nedara arī mūsu valsts oficiālie pārstāvji. Kopš beidzies otrās prezidentūras termiņš, Vaira Vīķe-Freiberga vairs nav valsts amatpersona.
Viņas vizītes programmā nebija nekā “ķecerīga”, mazliet varbūt atskaitot tikšanos ar Taivānas prezidentu. Viss pārējais – piedalīšnās Eiropas Savienības (ES) centra atklāšanā vietējā universitātē, priekšlasījums par ES veidošanos un perspektīvām, tikšanās ar Taivanā studējošiem Latvijas jauniešiem nu nekādi nevarēja kaiēt kontinentālajai Ķīnai.
Turklāt nebija jau tā, ka – izdomāja un aizbrauca. Uz centra atklāšanu eksprezidenti ielūdza ierasties sakarā ar to, ka viņa ir ES nākotnes Pārdomu grupas līdzpriekšsēdētāja. Šīs Pārdomu grupas uzdevums ir censties iezīmēt ES ilgtermiņa perspektīvas. Grupu 2007.gadā izveidoja ES. Ja Ķīnai saistībā ar Vīķes-Freibergas Taivānas apmeklēju radušās pretenzijas, ar tām loģiski būtu vērsties nevis Latvijas Ārlietu ministrijā, bet gan atbildīgajās ES institūcijās.
Taču, no citas puses skatoties, notu var uztvert kā komplimentu Vairai Vīķei-Freibergai. Viņa neieņem amatus oficiālajās pārvaldes struktūrās, tomēr starptautiskā autoritāte nav gājusi mazumā..

+19
0
Atbildēt

1

terauds123 13.04.2010. 12.01

He, bet būtībā sanāk,ka Ķīna izrādot šādu satraukumu, faktiski atzīst mūsu eksprezidenti par ļoti ietekmīgu personu starptautiskajā politikā..kas nebūt nav tik slikti:)

+10
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 13.04.2010. 11.40

Vaira Viķe-Freiberga ir privātpersona un var braukt, uz kurieni vēlas, un runāt, ko vēlas. Es ĀM vietā nosūtītu atbildi ar ieteikumu nebāzt degunu citas valsts pilsoņu darīšanās.

+3
-1
Atbildēt

2

    Paurs > ::Vai cis :: 13.04.2010. 11.47

    Bet tā jau tās diplomātiskās lietas nekārto, ka teiks lai nebāž degunu utt. Un vispār jau Ķīna ir Ķīna.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > ::Vai cis :: 13.04.2010. 11.57

    Nav jau jāsaka “nelieniet, kur neviens neprasa”, var arī pateikt, la Latvijas Republikas pilsoņiem pārvietošanās brīvība un vārda brīvība netiek ierobežota.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu