Koalīcija lems par tālāko rīcību • IR.lv

Koalīcija lems par tālāko rīcību

36
Evija Trifanova, LETA

Premjers ar partneriem spriedīs, kā aizpildīt tukšās vietas valdībā.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) šodien tiksies ar apvienības "Vienotība" pārstāvjiem, šonedēļ paredzēta tikšanās arī ar citiem koalīcijas partneriem – TB/LNNK un Zaļo un Zemnieku savienību, un tikai tad premjers varētu nosaukt kandidātus uz vakantajiem ministru posteņiem.

Saistībā ar konsultācijām par valdības turpmāko sastāvu, premjers Valdis Dombrovskis (JL) atcēlis savu ceturtdien un piektdien ieplānoto dalību Madrides ekonomikas forumā, “ir.lv” informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

Būtu grūti iedomāties, ka opozīcijas partijas ministrs varētu turpināt darbu valdībā, pirmdien intervijā Latvijas Radio sacīja Māris Riekstiņš (TP).

Jau esam vēstījuši, ka pirmdien LPP/LC, paziņojot, ka valdībā neies, bet to atbalstīs, arī pauda, ka, viņuprāt, Riekstiņam būtu jāturpina darbs ārlietu ministra postenī.

“Es esmu gatavs darbu veikt līdz brīdim, kad būs jauns ministrs, kurš Saeimā gūs atbalstu," Riekstiņa teikto radio intervijā citē BNS.

Jautāts, vai, premjera Dombrovska uzrunāts, viņš būtu ar mieru turpināt darbu ārlietu ministru amatā, Riekstiņš teica: "Man ir grūti iedomāties to kombināciju, kā var ilgstošā periodā savienot situāciju, kad cilvēks ir opozīcijā esošā partijā un pilda ministra pienākumus. Tā ir vairāk tāda teorētiska konstrukcija”.

Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa BNS jau vakar atgādināja, ka Riekstiņš savu izvēli ir jau izdarījis un ministra pienākumus beigs pildīt līdz ar jauna ministra apstiprināšanu.

 

Komentāri (36)

Anita Brauna 13.04.2010. 11.16

“Mācītāju” izšķiršanās.
Vismaz daļa Latvijas sabiedrības gaidīja 12.aprīļa atnākšanu. Kutinot nervus politikas līdzjutējiem, LPP/LC, ieturot nepieklājīgi garu pauzi, solīja tieši šajā dienā atklāt, vai deleģēs savus cilvēkus darbam Valda Dombrovska vadītajā koalīcijas valdībā, vai arī, tāpat, kā līdz šim paliks “konstruktīvā pusopozīcijā”. Pēc pusotru stundu ilgas apspriešanās partijas valde vienprātīgi (kā gan citādi!) nolēma, ka saglabās līdzšinējo stāvokli, un “darīs visu iespējamo, lai atbalstītu valdību”. Nevar teikt, ka nekas nebūtu saņemts pretī. Uz pašlaik vakanto vakanto vietu Saeimas prezidijā LPP/LC virzīs Karinu Pētersoni, un, visticamāk, sekmīgi.
Jau šodien Dombrovskis sākšot sarunas ar koalīcijas partneriem par vakanto ministru vietu aizpildīšanu. Taču vakar LPP/LP valde ielika arī iespējamo domstarpību iedīgļus. Pēc sēdes Šlesers pavēstīja, kam, viņaprāt, būtu jāieņem vakantie amati. Tas ir politiski nekorekti, ja atceramies, ka LPP/LC tika dota iespēja virzīt savus cilvēkus, un tā netika izmantota. Taču iespējams, ka šādai rīcībai ir pavisam prozaisks cēlonis: īsais rezervistu soliņš. Atskaitot pašu Šleseru un vēl arī Andri Bērziņu un Karinu Pētersoni (abi pēdējie nākuši no partija “LC gala”) LPP/LC nemana cilvēkus, kas spētu vadīt ministrijas, un it īpaši jau tagadējos visai grūtajos laikos.
Pagaidām nav īsti skaidrs, kam LPP/LC lēmums ir lielāks guvums – pašai partijai, vai koalīcijai. Ja LPP/LC iesaistītos valdībā, tā riskētu tikt pie koalīciju pametušās TP “atkārtota izdevuma” – ambicioza un vāji prognozējama formāla sabiedrotā.
Valdības krišanu nevēlas neviena Saeimā pārstāvētā partija. Pat “mūžīgai opozīcijai dzimusī’” PCTVL gatava piedāvāt savas balsis valdības saglabāšanai.
LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Bērziņš publiski darījis zināmu, ka “partija (..) neizvirza nekādus nosacījumus, lai atbalstītu Ministru prezidenta Valda Dombrovska valdību”. Tas īsti “nerīmējas” ar Šlesera pausto, ka partija nevarēšot “balsot par jaunu veselības ministru”, jo “nākotnē Veselības un Labklājības ministrija ir jāpvieno”. Ministriju skaita samazināšanas ieceres plivinās politiskajās aprindās jau kopš Ivara Godmaņa (LPP/LC) premjerēšanas laikiem. Līdz šim nebija plašāk izskanējušu iebildumu pret to, ka šis jautājums būtu jālemj nākamajai Saeimai. Šlesera vārdi ir iespējama konflikta pieteikums. Līdzīgi jāvērtē Bērziņa, atkal jau publiski paustais, ka “LPP/LC nevarēs atbalstīt, piemēram, izskanējušos plānus par nodokļu paaugsatināšanu”.
LPP/LC stipri sašaurinājusi manevra variantus, taču saglabājusi iespēju “raustīt valdības runci aiz ūsām”. Tomēr tikai līdz brīdim, kamēr tās balsis Saeimā būs vitāli nepieciešamas.

+4
0
Atbildēt

1

    Loshadka_ > Anita Brauna 13.04.2010. 16.03

    Nu varbūt pienācis laiks LPP izbeigt dēvēt par mācītāju partiju? Kaut vai pēdiņās liekot… Labāk publicējiet Šlesera darbu aprakstus, l;ai tie runā paši par sevi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Maris 14.04.2010. 06.16

Dombrovskis tika pazemots,jo katram jefiņam bija skaidrs,ka 12.aprīlis bija
Jaunā laika izsmiešana par to,ka valdībā LPP/LC neņema uzreiz.Ja Dombrovskis
būtu īsts valstsvīrs,tad ministrus-profesionāļus būtu ielicis sen,tikai
jautājums-kas pie viņa ies?

0
0
Atbildēt

0

gundega 13.04.2010. 18.43

Vai kāds šaubījās, ka tas viss, tūlīt nāksim,stutēsim.. Latvijas labā.. ir tukšs cirks? :)Pieņemu, ka reālās sarunas ir gauži banālas- davai, atbalstiet to vai šo, ostas,lidostas projektu, un mēs pretī savas balstiņas.. Kā jau tirgū.Jo kaut kādu politisko principu nav pēc definīcijas bijis.Ļaužu grupējumi kaut ko štuko, sabīda.. Smieklīgi nožēlojams skats kā tāds ceļinieks A.Bērziņš kaut ko murmulē..blēdās,locās.. Gadi taču vīram jau, derētu vairāk pašcieņas,abet nē..pīrāgs tik salds,un tik pierasti but topā :)..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu