Aerodium par kavēšanos var dabūt maksāt soda naudu • IR.lv

Aerodium par kavēšanos var dabūt maksāt soda naudu

29
Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Ja vainīgs būs Aerodium, būs jāmaksā 12 000 latu par katru nokavēto dienu.

Expo izstādes Latvijas paviljona izmaksas ir sadārdzinājušās par aptuveni pusmiljonu latu, otrdien žurnālistiem apstiprināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols.

Ozols arī apliecināja, ka paviljona izbūve kavēsies. Aģentūra cer, ka paviljons vizuālai apskatei no ārpuses būs gatavs jau 1.maijā, kad paredzēts atklāt izstādi, taču to apmeklēt varētu ne agrāk kā maija vidū.

Paviljona veidotājiem – uzņēmumam Aerodium – var nākties maksāt soda naudu 12 000 latu par katru nokavēto dienu, ja tiks konstatēts, ka tas noticis Aerodium vainas dēļ.

Aerodium plašākus komentārus par izmaksu sadārdzinājumu un termiņa kavēšanu nesniedz, norādot, ka situācija mainās pa dienām. Gan šo, gan citus projektus uzņēmums īsteno ar mērķi izdarīt pēc iespējas labāk un noteiktajos termiņos, norādīja Aerodium sabiedrisko attiecību speciālists Ansis Egle.

“Ir.lv” zināms, ka neformālās sarunās Aerodium skaidrojis, ka izmaksas kāpušas, jo ceļas gan būvniecības un materiālu cenas, gan atklājušies neparedzēti apstākļi, piemēram, paviljona atrašanās uz upes gultnes, kas prasa dziļāku pāļu dzīšanu. LIAA pasūtījusi neatkarīgu tāmes ekspertīzi.

Tā nav vienīgā finansējuma problēma. Ekspozīcijai nepieciešami 2.5 miljoni latu, ko bija paredzēts savākt no Latvijas Dzezceļa un Ventspils un Rīgas brīvostas līdzekļiem. Tomēr pēdējā, pamatojoties uz KNAB atzinumu, nav piešķīrusi paredzēto pusmiljonu latu. "Kāda man daļa, prasiet Šleseram, viņš vada valdi, es tikai izpildu lēmumus," atcirta pārvaldnieks Leonīds Loginovs, jautāts, vai osta naudu piešķirs.

Līdz ar to par pavisam reālu tiek uzskatīta iespēja, ka pusmiljons būs jāņem no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. "Pusmiljonu mēs viņiem nedosim, papildus izmaksas ir Aerodium problēma un jārisina viņiem pašiem," iepriekš "ir.lv" gan teica ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Kavēšanās ar paviljona būvi nozīmē, ka tas nebūs gatavs brīdī, kad izstādes atklāšanai būs pievērsta pasaules mediju uzmanība, līdz ar to atdeve būs mazāka nekā solīta. Taču Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš norādīja, ka esot mazliet žēl, taču tas neesot nekas traģisks un uz Latvijas tēlu iespaidu neatstās, jo "esmu iepazinies ar Aerodium iecerēm un, kad paviljons sāks strādāt, tas atsvērs visus zaudējumus, kas rodas no nebūšanas sākumā."

 

Komentāri (29)

vjachiks 13.04.2010. 10.42

Cik saprotu problēma ir faktā, ka LV kārtējo reizi visu gribu darīt pati (vadīt darbus), kamēr EE uzticēja būvdarbus veikt Ķīnas būvdarbu vadītājam, kas attiecīgi spēja arī nokontrolēt Ķīniešu raksturu darba izpildē.

Vai tik ne kārtējo reizi apliecināsies, ka ar Latvieša pašpārliecinātību viss ir ļoti kārtībā, bet rezultāts arī atbilstošs uzpūtīgai rīcībai.

+12
-1
Atbildēt

0

Kārlis Smiltens 13.04.2010. 11.56

manuprāt, bļaustīšanās šeit nav vietā, jo Aerodium uzņēmās atbildību par projektu pēdējā brīdī un mums pirmo reizi būs tik kruts paviljons. Lasot Anša Egles blogu var redzēt, ka džeki raujas vaiga sviedros, beidzot ir kāds projekts, kur iztērētie pāris miljoni, ir tā vērti!

no valsts puses ir bijuši tikai šķēršļi, kā, piemēram, šobrīd, ar finansējuma piešķiršanu. Aerodium noteikti tiks galā, jo tā nav tikai valsts reklāma, bet arī iespēja Aerodium pareklamēt pašiem sevi.

es īstenībā brīnos, kā mūsu atbildīgās personas tik tuvredzīgi raugās uz visu? Ja Aerodium pēc tam iekaro ķīnas tirgu, vai valsts nevēlēsies saņemt nodokļus no Latvijā reģistrēta uzņēmuma?

+11
-2
Atbildēt

2

    CinqCentsMillions > Kārlis Smiltens 13.04.2010. 18.19

    Ja Aerodium pēc tam iekaro ķīnas tirgu

    Jūs ko? Kamēr viņi uzbūvēs aeirodiumu, ķīnieši jau būs uzrasējuši savu – lētāku aeirodium alternatīvu un palaidīs viņu pardošanā, pat istāde vēl nebūs beigusies… :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_freimanis > Kārlis Smiltens 13.04.2010. 15.06

    Nodokļos valsts pieprasīs naudu tā vai tā, bet jautājums ir tāds, vai iedos AERODIUM nodokļu atvieglojumus par valsts popularizēšanu starptautiskajā tirgu? Diez vai. Tāda jau mums tā prakse.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

CinqCentsMillions 13.04.2010. 10.40

ansisegle.lv Latvijas EXPO stenda pārstāvis raksta no turienes…

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu