Polija sēro • IR.lv

Polija sēro

2
AFP/LETA
Askolds Rodins

Poliju piemeklējusi liela nelaime. Sestdien pie Smoļenskas aviokatastrofā bojā gājis šīs valsts prezidents Lehs Aleksandrs Kačiņskis, un pārējie cilvēki, kas atradās lidmašīnā. Kačiņskis bija ceļā uz Katiņu, lai pieminētu tur pirms 70 gadiem čekistu noslepkavotos poļu virsniekus. Tā bija privāta vizīte. Taču prezidentu pavadīja gandrīz visa Polijas bruņoto spēku vadība un aptuveni 50 Seima deputāti. Tur atradās arī Katiņā nobendēto piederīgie. Par otrreiz piedzimušiem var sevi uzskatīt vairāki desmiti žurnālistu, kuri neatradās prezidenta lidmašīnā tikai tāpēc, ka pietrūka vietu.

Polijā izsludinātas septiņu dienu sēras. Pirmdien sēru diena arī Krievijā, un,domājams, tādu pašu lēmumu pieņems arī Latvijas Ministru kabinets. Daudzu pasaules valstu, arī Latvijas, augstākās amatpersonas nākušas ar līdzjūtības apliecinājumiem.

Daudzviet plašsaziņas līdzekļos tiek vilkta simboliska saikne: netālu no Katiņas gāja bojā cilvēki, kas devās pieminēt Katiņas slaktiņa upurus. Tomēr šim apstāklim diezin vai ir vērts piešķirt lielu nozīmi.

Biezās miglas dēļ redzamība virs lidlauka bija ļoti slikta, tāpēc šķiet ticami, ka vaina slēpjas cilvēka faktorā. Arī pierdzējuši piloti nav pasargāti no kļūdīšanās. Tiesa, prezidenta lidmašīna bija aptuveni divdesmit gadus veca Krievijā ražota Tu-154, tomēr pirms trim mēnešiem tai tika veikts kapitālais remots. Pēc remonta lidmašīna atradusies gaisā aptuveni 200 stundas. Atrastas abas “melnās kastes”.

Nelaime aktualizējusi jautājumu, vai bija pieļaujams, ka prezidents un liels augstu amatpersonu skaits lidoja vienā lidmašīnā? Izskanējis, ka tas darīts taupības nolūkā. Te ir par ko padomāt. Piebildīsim, ka Latvijā nav reglamentēts, cik augstām amatpersonām atļauts atrasties vienā lidmašīnā.

Katastrofa notika Krievijas teritorijā, un līdz šim Krievijas vadība izturējusies adekvāti: būs jau minētā sēru diena, izskanējuši līdzjūtības apliecinājumi, izveidota speciāla komisija katastrofas cēloņu izmeklēšanai. Solīts izmeklēšanā plaši iesaistīt Polijas tiesībsargājošo institūciju pārstāvjus.

Izmeklēšanai vajadzētu būt maksimāli caurskatāmai, šis nav gadījums, kad var atsaukties par “izmeklēšanas noslēpumiem”. Turklāt šādai nostājai varētu būt bīstamas sekas: radīsies pamats aizdomām, ka “kaut kas nav kārtībā”. Labi zināms, ka Polijas prezidents nebija augstās domās par Krievijas tagadējo režīmu. Kad Lehs Kačiņskis ieņēma Varšavas mēra amatu, pilsētā parādījās Džohara Dudajeva laukums. Viņš bija viens no tiem piecu valstu vadītājiem, kuri 2008.gada augustā pēc piecu dienu kara ieradās Tbilisi, lai solidarizētos ar Gruziju. Tādā pat nolūkā tur nokļuva Latvijas toreizējais premjerministrs Ivars Godmanis (LPP/LC).

Šobrīd Polijas sabiedrību vieno pār valsti nākusī nelaime. Kačiņska sīvākais politiskais sāncensis premjerministrs Donalds Tusks (viņš apmeklēja katastrofas vietu) atzinis, ka šī katastrofa ir traģiskākais notikums pēckara Polijas vēsturē. Bēdas vienota sabiedrība – tas nevar būt uz ilgu laiku.

Prezidenta vēlēšanas bija paredzētas rudenī. Tagad kļuvis skaidrs (to paredz konstitūcija), ka tās notiks jūnijā. Prezidenta pienākumu izpildītājam (Seima priekšsēdētājam) divu nedēļu laikā jānosauc vēlēšanu datums.

Nāvei vienmēr ir blakus sekas. Polijā tās būs palielas. Nāks jauna bruņoto spēku austākā vadība. Seima “Tiesību un taisnīguma” frakcijā parādīsies ap pussmits jaunu seju.

Priekšvēlēšanu kampaņas acīmredzot būs mierīgākas un pieklusinātākas nekā tās izvērstos citos apstākļos. Nopietnā cīņā par prezidenta amatu iesaistīsies abas Polijas ietekmīgākās politiskās partijas: brāļu Kačinsku dibinātā “Tiesības un taisnīgums” un Tuska vadītā “Pilsoniskā platforma”, kuras kandidāts jau zināms. Tas ir Seima apakšpalātas priekšsēdētājs Broņislavs Komorovskis, tagad prezidenta pienākumu izpildītājs.

Lehs Kačiņskis gatavojās atkārtoti balotēties prezidenta amatam. Domājams, to darīs par Lehu 45 minūtes vecākais dvīņubrālis Jaroslavs. Līdzšinējās sabiedriskās domas aptaujas rādīja, ka lielākas izredzes uz prezidenta amatu ir Komorovskim. Sestdien Smoļenskas pievārtē notikusī traģēdija var koriģēt sabiedrisko domu.Turklāt Komorovskis priekšvēlēšanu kampaņā diezin vai izmatos t.s. administratīvo resursu.

Komentāri (2)

ampetersons 13.04.2010. 03.33

skaidrības katastrofas apstākļos nav un ,visticamāk, nebūs.
tādēļ turpināsim vilkt simboliskas saiknes – Broņislavs Komorovskis ir arī viens no Polijas 108 mocekļiem, kurš mira 1940 gadā vācu nacistiem viņu nošaujot…

+1
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 11.04.2010. 18.58

Muļķīgi bija uzticēties Putina pirms dažām dienām nobirdinātām krokodila asarām un braukt uz Katiņu, kamēr tā zeme vēl smok krievu jūgā.

+1
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu