Rietumu bankas galerijā kaligrāfijas meistara Sekisai Takemae izstāde • IR.lv

Rietumu bankas galerijā kaligrāfijas meistara Sekisai Takemae izstāde

35
NULL

Kaligrāfija ir  Austrumu māksla, kuras mērķis ir skaista rakstu zīmju attēlošana

No šodienas līdz 13.jūnijam Rietumu Bankas mākslas galerijā, Vesetas ielā 7, būs apskatāma japāņu kaligrāfijas meistara Sekisai Takemae darbu izstāde, raksta aģentūra LETA.

Mākslinieks dzimis Nagano prefektūrā 1943.gadā. Kaligrāfiju viņš apguvis pie tādiem meistariem kā Nančjū Seki, Otei Sudzuki un Kintei Negiši. Mākslinieks ir Japānas Kaligrāfijas mākslas institūta eksperts, Tokijas Kaligrāfijas izstādes ekspertu grupas biedrs, Āzijas Mākslas izstādes rīcības komitejas loceklis, Sešjū Starptautiskās mākslas biedrības biedrs un Mākslinieku asociācijas pasaules mieram loceklis. Sekisai Takemae savas radošās darbības laikā saņēmis Visjapānas Kaligrāfijas federācijas apbalvojumu, Tokijas Kaligrāfijas izstādes goda padomnieka Tanabes balvu, “Art Maison” atlases komisijas starptautiskās mākslas balvu, kā arī ieguvis “Global Arts” pasaules mākslas balvu un citus apbalvojumus. Ir notikušas septiņas mākslinieka personālizstādes. 

Kaligrāfija ir viena no Austrumu mākslām, kuras mērķis ir skaista rakstu zīmju attēlošana. Tā ir piederīga tēlotājmākslām un tiek dēvēta arī par kaligrāfijas mākslu. Kaligrāfijas darbi tiek veidoti ar tušā iemērktu otu. Rakstu zīmes pārsvarā tiek attēlotas uz īpaša papīra – japāņu papīra “vaši”, ķīniešu “gasen” papīra un citiem. Atkarībā no attēloto rakstu zīmju nozīmes kaligrāfija iedalās tādos apakštipos kā hieroglifi jeb “kandži”, japāņu alfabēta jeb “kanas” zīmes, jaukta tipa kaligrāfija gan ar hieroglifiem, gan “kanas” alfabētu, gravēti spiedogi un rakstu zīmes, “bokusho” abstraktā kaligrāfija, kas ir izpausmes ārpus rakstu zīmju ietvariem, kā arī citos. Kaligrāfiju var raksturot kā mākslu, kas otas, tušas un papīra apvienojumā ļauj izbaudīt gan piesātinātu tušas tecējuma kontūru atveidu, gan vieglu otas pieskārienu papīram, gan arī rakstu zīmju plūdumu un ritmu, baltā un melnā līdzsvaru un vēl daudz citu izpausmju. 

Ieeja izstādē būs bez maksas.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu