Svētdien Lielajā Ģildē pūtēju orķestra "Rīga" koncerts "Divas Latvijas - urbānā un pastorālā" • IR.lv

Svētdien Lielajā Ģildē pūtēju orķestra “Rīga” koncerts “Divas Latvijas – urbānā un pastorālā”

30
Komponists Andris Dzenītis. Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos viņa "Urbānā mesa". Foto Emīls Desjatņikovs, F64

Piedalīsies koris “Latvija”, solisti Sonora Vaice un Armands Siliņš, diriģents Mārtiņš Ozoliņš

Šovakar, 4.maijā plkst.19 Lielajā ģildē notiks Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts orķestra “Rīga” koncertsezonas noslēguma koncerts “Divas Latvijas – urbānā un pastorālā”, raksta aģentūra LETA. Koncertā piedalīsies orķestris “Rīga”, Valsts akadēmiskais koris “Latvija”, diriģents Mārtiņš Ozoliņš un solisti Sonora Vaice un Armands Siliņš. Tajā skanēs latviešu komponistu mūzika. 

Līdzās Jura Karlsona skaņdarbam “Svētku uvertīra” un Ērika Ešenvalda kantātei “Latvija. Gadalaiku impresijas” programmā ir iekļauts arī pirmatskaņojums – Andra Dzenīša “Urbānā mesa”. Komponists Dzenītis šo darbu veltījis savai dzimtajai pilsētai viņas svarīgajā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā. Mesa atspoguļo Rīgas ikdienu visdažādākajās izpausmēs un diennakts stundās. Tekstu autors Jānis Rokpelnis mesas daļu komentējošajos nosaukumos izmantojis tradicionālos Augstās mesas un rekviēma nosaukumus latīņu valodā, veidojot asociācijas ar katras konkrētās liturģijas daļas emocionālo enerģētiku. Pirmā daļa nosaukta “Sasnieg. In Paradisum”, otra – “Rīt aizbraukšu…Dies irea”, trešā – “Jūras uzplūdi sievišķīgie. Lacrimosa”, ceturtā – “Asara uz ielas. Kyrie Eleison” un piektā – “Lēni pilsēta iemieg. Agnus Dei”. 

Ešenvalda kantāte “Latvija. Gadalaiku impresijas” 2008.gadā sacerēta pēc pūtēju orķestra “Rīga” pasūtījuma ar Rīgas domes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Savu pirmatskaņojumu tā piedzīvoja 2008.gada 15.novembrī un ir veltīta Latvijas 90.gadadienai. Katra no četrām kantātes daļām – “Pavasaris”, “Vasara”, “Rudens” un “Ziema” – aizsākas ar Jāņa Jaunsudrabiņa trimdā sacerētās esejas “Piemini Latviju!” fragmentu un turpinās ar kora un solistu dziedātām Imanta Ziedoņa, Ineses Zanderes, Māras Zālītes, Andas Līces un Ilgas Bērzas dzejas rindām.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kurus no aprīļa beigām varēja saņemt Lielās Ģildes kasē.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu