Valoda kā narkotika • IR.lv

Valoda kā narkotika

Vilis Kasims, rakstnieks un tulkotājs

Mova ir trilleris un atgādinājums par baltkrievu pretestību

Baltkrievu rakstnieka Viktara Marcinoviča romāns Mova ir narkotrilleris, kurā galvenā loma ir valodai. Ne kurai katrai, bet tieši baltkrievu movai (tā sauc gan to, gan ukraiņu valodu), kas šīs grāmatas nākotnē — 21. gadsimta beigu daļā — ir aizliegta un tieši tāpēc ieguvusi papildu spēku. Tā tiek pārdota nelielos tīstokļos Minskas Čainataunā vai konspiratīvos dzīvokļos, narkomāniem maksājot bargu naudu par lappusēm, reizēm pat dažām rindiņām, kas izrautas no vecām grāmatām un sarullētas nelielās zīmītēs. 

Tās tad paslepus lasa parkā, kafejnīcā vai mājas drošībā, lietotājiem apreibstot no vienlaikus pazīstamajiem un svešajiem burtiem, vārdiem, teikumiem. Movas iedarbība «atgādina kaut ko vidēju starp sēnēm un LSD», ļaujot aiziet no apkārtējās realitātes, pārcelties uz tīstokļos ieslēpto pasauli vai sajūtām.

Šis skaidri politiskais «lingvistiskās pretestības» uzstādījums padara Movu arī par kaut ko vairāk nekā tikai narkotrilleri. Tā ir groteska sociālā satīra, tuvāka Hakslija Brīnišķīgajai jaunajai pasaulei vai nesen arī izdevniecības Prometejs izdotajai Tatjanas Tolstajas Lūškai. Lai gan grāmatā ir arī šaušana un pakaļdzīšanās, tas viss ir sekundārs un brīžiem šķiet pat neiederīgs kopējā stāstījumā, it kā romāns nespētu izšķirties, kāds apveids tam labāk piestāvētu.

No otras puses, vardarbība caurvij visu Movas pasauli. Nākotnes Minskas ielās ir viegli zaudēt dzīvību vai attapties slimnīcā pēc uzbrukuma, kas noticis dažu juaņu vai vienkārši garlaicības dēļ. Arī kārtības sargi neko nepalīdz. «Mūsu pilsētā pat tad, ja kāds kājāmgājējam griezīs nost ausi ar lielu desantnieka nazi, taču pateiks, ka viņš ir «milicija», neviens nepievērsīs uzmanību. Nu, ja reiz milicija, tātad tā vajag.» Ārpus likuma esošās pasaules sajūtu pastiprina arī grāmatas valoda — sulīgs ielas runas plūdums, kas lieliski skan arī latviešu tulkojumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu