Pēdējā maltīte • IR.lv

Pēdējā maltīte

Nomas izveidotājs Renē Redzepi ir atzīts par sava laikmeta izcilāko un ietekmīgāko šefpavāru. Foto — Scanpix
Džūlija Moskina, © The New York Times News Service

Par savu slēgšanu paziņojusi Kopenhāgenas Noma — par labāko pasaulē atzītais restorāns. Šefpavārs Renē Redzepi skaidro, ka augstākā līmeņa restorāni ar nogurdinošām darba stundām un intensīvu darba kultūru ir sasnieguši savu lūzuma punktu. «Tie nav ilgtspējīgi»

Kopš atvēršanas pirms 20 gadiem Kopenhāgenas restorāns Noma, kurā pašlaik cita starpā tiek pasniegta grilēta ziemeļbrieža sirds uz svaigām priežu skujām un safrāna saldējums bišu vaska bļodiņā, ir mainījis priekšstatu par to, ko nozīmē izsmalcināta ēdināšana. Jauna gastronomisko tūristu šķira ir gatava pakārtot savus ceļojumus un maksāt vismaz 500 eiro par vienām vakariņām, lai izbaudītu vairāku ēdienu degustācijas ēdienkarti.

Noma ir vairākkārt ierindota pasaules labāko restorānu sarakstos, un tā izveidotājs Renē Redzepi ir atzīts par sava laikmeta izcilāko un ietekmīgāko šefpavāru. Tomēr Redzepi paziņojis, ka viņa restorāns 2024. gada beigās tiks slēgts.

Noma tiks pārveidota par pārtikas laboratoriju, kas izstrādās jaunus ēdienus un produktus savai e-komercijas platformai Noma Projects, savukārt restorāns būs atvērts laiku pa laikam kā pop-up pasākums. Pats Redzepi turpmāk sevi redz kā radošo direktoru, nevis šefpavāru.

Šis lēmums jau izraisījis satricinājumu kulinārijas pasaulē. Izsakoties futbola terminoloģijā — iedomājieties, ka Mančestras United nolemtu vairs neielaist līdzjutējus Old Trafford stadionā, lai gan komanda turpinātu spēlēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu