Sūrstošā substance • IR.lv

Sūrstošā substance

Madara Gruntmane. Aizmīlestība. Neputns, 2022.
Līvija Baumane-Andrejevska, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2022, nr. 5

Dzejniece Madara Gruntmane sava trešā krājuma nosaukumā ir paspēlējusies ar priedēkļiem. Aizmīlestība — tas skan pārlaicīgi, ne miņas no banalitātes. Pašā grāmatā gan tradicionālais apvienots ar negaidītiem poētiskiem risinājumiem.

Nosacīti kārtojot mūsdienu dzeju «pa plauktiņiem», Gruntmanes grāmatas zināmā mērā varētu likt kopā ar Ingas Gailes, Ievas Rupenheites, Annas Auziņas un, iespējams, Ingmāras Balodes dzeju. Gan kopējo, gan atšķirīgo vedina meklēt arī krājuma noformējums. Esam pieradināti pie tā, ka jaunākās latviešu dzejas grāmatu dizains ir visai lakonisks vai abstrakts. Savukārt Gruntmanes krājuma askētiski mūsdienīgajam vāka veidolam personiskumu piešķir sunīša siluets. Vāka viegli reljefais zīmējums sniedz arī taktilu pieredzi. 

Pirmajā nodaļā, kas veido krājuma apjomīgāko daļu, risinātas ierastas attiecību tēmas: kopābūšana, prombūtne («rītos kafijas krūze meklē pāri / naktīs elpa kā lidlauka troksnis» (15)), attālināšanās («mēs tiksimies arvien retāk / pirksti sāpēs no nepieskārieniem» (16)), ilgas u. tml. Netrūkstošs ir melanholisks atskats uz aizgājušo.

Lai gan šo tekstu pamatā ir personiska pieredze, tie ir vispārcilvēciski. Krājuma «tradicionālākā» daļa nepārsteidz ar novitātēm vai spožām valodas spēlēm, bet izteiktais rezonē cilvēcisko jūtu līmenī. Vietumis sastopama neordināra tēlainība («mēs salienam saplaisājušas mālzemes rakstos / (..) viens pie otra airējam pa maigu putru» (7); «skatiens (..) / pārvērš murgus kožu mazuļos» (9)). Savdabīgi, ka ķermeniskais dzejoļos pavīd tikai epizodiski un šifrēti. Iespējams, viens no jutekliskākajiem tekstiem: «šonakt verdošs lietus / ietin mūs abus kokonā / (..) izdzēš stopzīmes» (41; no cikla Aiova). Dažbrīd tomēr rodas sajūta, ka īpatnējāki poētiskie tēli iekļauti apzināti, nevis organiski ievijušies domas plūdumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu