Vajag redzēt! • IR.lv

Vajag redzēt!

Kristīne Simsone

Ko izvēlēties no vairāk nekā 100 filmu plašās Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmas

Eami. Rež. Pasa Ensina
Šāgada Roterdamas kinofestivāla laureāte portretē Dienvidamerikas, konkrēti Paragvajas, pirmiedzīvotāju ajoreo cilti, kuras mājvieta — lietusmeži — tiek izpostīta koloniālu un merkantilu ieceru dēļ. Filmas lēnais ritums ir daļa no vēstījuma — varoņu dzīvi nenosaka Rietumu civilizācijas straujais temps, te visa atskaites punkts ir daba un tās norises. Ensinas filma ir smalks vēstījums par to, ka zudušās Atlantīdas motīvi nav tikai pagātnes abstrakcija, bet gan mūsdienu realitāte: daudzas pasaules aiziet nebūtībā mūsu acu priekšā.
Seansi: 15. oktobrī plkst. 16.30 Splendid Palace Lielajā zālē un tiešsaistē.


Komēdijas karaliene. 
Rež Sanna Lenkena
Zviedru režisore Sanna Lenkena ar iejūtību spēj aplūkot sarežģītas pusaudzības tēmas. Viņas iepriekšējā filma Mana tievā māsa (My Skinny Sister) vēstīja par ēšanas traucējumiem, savukārt šis darbs veltīts depresijas un zaudējuma tēmai. Ir nomirusi filmas galvenās varones pusaudzes Sašas māte, un viņa kopā ar tēvu cenšas tikt pāri šīs traģēdijas radītajiem pēcgrūdieniem. Ceļš līdz dziedinājumam ir garš un sarežģīts visiem Sašas dzīvē iesaistītajiem, taču gūtās atklāsmes ir svarīgas dzīves turpinājumam. Aizkustinoša, dažbrīd smeldzīga, taču cilvēciska drāma dažādu vecumu skatītājiem.
Seansi: 16. oktobrī plkst. 13.30 Splendid Palace Mazajā zālē un tiešsaistē.


Korsete. 
Rež. Marija Kreicere
Luksemburgiešu aktrisei Vikijai Krīpsai piemīt īpatnējs hipnotisms; no viņas strāvo pārliecība un reizē ievainojams trauslums. Tā, šķiet, ir bijis katrā filmā ar viņas piedalīšanos (atcerieties Pola Tomasa Andersona Neredzamo pavedienu!). Režisores Marijas Kreiceres stilizētajā interpretācijā par Bavārijas Elizabeti jeb imperatori Sisī šī savādā harisma ir ietērpta čaukstošos tafta tērpos un korsetēs, kas kalpo gan kā apdziedātā Sisi skaistuma ietvars, gan žņaugs. Žanra rāmjiem nepakļāvīgs vēstījums par novecošanu un skaistuma kultu.
Seansi: 16. oktobrī plkst. 19 Splendid Palace Lielajā zālē un tiešsaistē, 20. oktobrī plkst. 19 Kino Citadele 5. auditorijā.

Saruna. Kā dekolonizēt medijus: kritiska kultūras žurnālistika Austrumeiropā
Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā kultūras izdevumu un pasākumu kontekstā daudzkārt izskanējusi polemika par koloniālu pasaules redzējumu viedokļu un secinājumu formēšanā. Šis skatījums nereti ir diskriminējošs, pārsvarā apkalpojot lielākas valstis un to kultūru, bet mazākās bieži atstājot novārtā. Latvijas un Ukraiņu mediju ekspertu saruna vētīs, kā šo ierasto, ierūsējušo kārtību mainīt.
19. oktobrī no plkst. 16 līdz kinoteātrī Kino Bize. Ieeja bez maksas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu