Prieka vēstniecība • IR.lv

Prieka vēstniecība

Elīna Berklava, veikala M50 īpašniece un vadītāja. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

M50 ir ne tikai modes un dizaina veikals, kurš jau 10 gadus ir neatņemama Miera ielas sastāvdaļa. «Tās ir emocijas, sajūtas, prieks, kurā dalīties, autoru un dizaineru izcelšana saulītē un viņu stāstu stāstīšana,» saka tā saimniece Elīna Berklava

Man M50 saistās ar svētkiem. Ne tikai tāpēc, ka tur dzimšanas dienās, Ziemassvētkos un citos priecīgos brīžos meklēju dāvanas draugiem un sev, bet arī tālab, ka mīlīgajās veikala telpās valda īpaša gaisotne — man liekas, tur ik dienu tiek svinēts mazo lietu lielais skaistums. 

M50 viesojos no paša rīta — mirkli pirms veikala durvju vēršanas pircējiem. Ir dzestrs, bet saulains rudens rīts, un veikala saimniece Elīna Berklava piebrauc ar velosipēdu, ko atstāj turpat pretim veikalam. Skatlogs vēsta «mode & mīlestība». Elīnas ausīs koši, interesanti auskari, bet ap viņu pašu, šķiet, lidinās neredzami prieka un dzīvīguma mirguļi. Pa veikala atvērtajām durvīm viņu sveicina kāda garāmgājēja. «Mēs radām vidi, kur prieks, pozitīvisms un cilvēciskās attiecības ir pāri visam. Tev nav obligāti kaut kas jāpērk, vari vienkārši atnākt parunāties, apskatīties, iedvesmoties. Mēs esam kā forša prieka un pozitīvisma oāze.» 

Uzreiz bija skaidrs, ka veikals būs tieši šeit, jo šī ir mana iela, stāsta Elīna. Lielu daļu savas dzīves viņa ir dzīvojusi Miera ielā. «Tā ir droša teritorija, draudzīga vide, iela, ko pazinu. Tajā brīdī šeit bija arī daudzas radošas iniciatīvas, kafejnīcas, telpaugu apmaiņas punkts, radošās darbnīcas, recycled projekti, interesanti veikaliņi — viss vienuviet.» Vietējie un tūristi to pazina kā radošo kvartālu Miera ielas republika. 

Pirmos gadus M50 atradās pelēkā namiņā ar zilām durvīm iepretim dzemdību namam, no tā saglabājies skaitlis «50», taču tagad tas mīt ielas 17. numurā. Daudzi radošie kaimiņi nu ir prom. Arī Elīnas veikala «brālis» dizainbārs M50, ko viņa pirms četriem gadiem atvēra blakus durvīs. «Mums bija divas brīnišķīgi skaistas vasaras pirms pandēmijas.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu