Karš Ukrainā. 26. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 26. nedēļas galvenie notikumi

Ukrainietes pie iznīcinātās Krievijas kara tehnikas «parādes» vienā no Kijivas galvenajām ielām par godu Ukrainas Neatkarības dienai, kas tika atzīmēta 24. augustā. Foto — Scanpix

1. Mājas pametusi trešdaļa
Kara dēļ Ukrainā savas mājas pametusi gandrīz trešdaļa iedzīvotāju, liecina ANO dati. Tā ir lielākā migrācijas krīze kopš Otrā pasaules kara beigām. Pēc Ukrainas Finanšu ministrijas datiem, 1. februārī valsts iedzīvotāju skaits, neskaitot okupētās teritorijas, bija 41 miljons. Pēc ANO datiem, no februāra beigām līdz augusta vidum reģistrēti aptuveni 10 miljoni robežas šķērsošanas gadījumu virzienā no Ukrainas uz Eiropu.

2. Ukraiņiem 9000 kritušo
Karā ar Krieviju krituši gandrīz 9000 ukraiņu karavīru, pirmdien informēja Ukrainas bruņoto spēku komandieris. Savukārt Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā esot sasnieguši 45 550 karavīru.

3. Kodoldraudu ēnā
Krievija otrdien sasauca ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju Zaporižjas AES. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis to nosauca par cinismu: «Teroristu valsts nebeidz spēlēties ar starptautiskajām struktūrām un kārtējo reizi nekaunīgi sasauc ANO Drošības padomes sanāksmi, lai apspriestu pašas īstenotās provokācijas.»

Krievijas spēki AES teritorijā atrodas kopš marta un to izmanto, lai apšaudītu Ukrainas pusi. Zelenskis pagājušajā nedēļā Ļvivā tikās ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu un Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un aicināja nodrošināt Zaporižjas AES drošību. Krievija tobrīd bija noraidījusi ANO plānu par demilitarizētu zonu ap staciju. Tomēr dienu vēlāk pēc telefonsarunas ar Francijas prezidentu Emanuēlu Makronu Krievijas līderis Vladimirs Putins gan esot piekritis ielaist AES neatkarīgus inspektorus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu