Raimonds Graube: Ir jāaptver risks izraisīt trešo pasaules karu • IR.lv

Raimonds Graube: Ir jāaptver risks izraisīt trešo pasaules karu

3
Raimonds Graube. Foto: Kristīne Madjare

Ģenerālis Raimonds Graube ir starp tiem, kas ir nedaudz pesimistiskāki par ukraiņu militāru uzvaru karā. “Ja Putina slimajā galvā ir vēl slimākas domas un viņš veic pilna apjoma karadarbību, tad ieroči, bruņutehnika un cilvēki viņam ir,” intervijā žurnālam Ir saka Graube.

Vaicāts par pēdējā laikā bieži uzdoto jautājumu par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Ukrainas, viņš atbild, ka tas ir ļoti smags un sarežģīts jautājums. “Juridiski lidojumi Ukrainas gaisa telpā tika aizliegti jau 24. februārī. Tātad tagad ir runa par militāro līdzekļu izmantošanu, lai NATO piespiestu Krievijas lidaparātus nelidot virs Ukrainas. (..) Tas nozīmētu, ka NATO iesaistās karadarbībā. Nevajag citādi to interpretēt,” saka Graube.

Viņš atgādina, ka Latvijai nav iespēju pašai piedalīties gaisa operācijās: “Iestājoties par to, mēs sakām — amerikāņu, vāciešu, franču, poļu piloti, jūs lidojiet! Kāds no viņiem tiks notriekts, jo nav tik milzīga pārspēka. Ja lidlauki atradīsies Polijā, tad Krievija pret tiem vērsīsies. Tas būs karš ar Poliju, atkal tā nebūs Latvija, tā nebūs Baltija.”

Pēc Graubes domām, pats svarīgākais patiesībā ir tas, “ka mēs šobrīd nepareizi uzrunājam politiķus, sakot — jūs pieņemiet lēmumu! Nē, tas var notikt tad, ja cilvēki uzdos politiķiem to darīt. Tas ir tik atbildīgs notikums, kas saistīts ar trešā pasaules kara riskiem. Gandrīz būtu jāveic tautas balsojums, ka mēs apzināti uzņemamies riskus, bet esam gatavi — lai saudzētu ukraiņus un apturētu šo asinsizliešanu, mēs prasām un uzdodam valdībām šo pasludināt. Tad varbūt cilvēki sāktu domāt un saprast šo situāciju — ka uzdodam politiķiem to darīt, apzinoties, ka arī mums varbūt būs jābūt bēgļiem. Ar šādu atbildību šis jautājums izskatīsies pavisam citādi”.

Ģenerālis norāda, ka vajag un var meklēt citus risinājumus – piegādāt vēl modernākus, labākus ieročus ukraiņiem, lai viņi paši šo gaisa telpu kontrolētu, lielākas sankcijas pret Krieviju. “Ja esam gatavi pieņemt grūtības mums pašiem, tad labāk iestāsimies par to, ka aiztaisām ciet naftu un gāzi. Tas ir kaut kas reāls, bet tad mēs zinām, ka maksāsim, teiksim, vēl divreiz dārgāk par naftu. Tas ir mūsu upuris,” piebilst Graube, norādot , ka, viņaprāt, tas ir pat efektīvāk nekā lidojumu aizlieguma zona, jo citādi Putinam slimajā prātā varētu likties, ka viņam ir morālas tiesības nospiest pogu un izraisīt trešo pasaules karu.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Komentāri (3)

QAnon 10.03.2022. 15.10

Ir jābeidz murgot par WWIII. Kad krievi rīkoja abus pasaules karus, tiem bija vareni līdzdalībnieki: ASV un Lielbritānija, kas bija gatavas sūtīt savus pilsoņus suņa nāvē, neveicot nekādas aptaujas. Gan ASV gan Lielbritānijā noteikti iedzīvotāju lielākās daļas simpātijas bija ģenētiki un sociāli tuvu vāciešu, bet ne Čingizhana karavīru pēcnācēju, Ordas orku pusē. Tur nostrādāja korupcija un kompromati, bet WWII Rūzvelta plāni, kopā ar Staļinu, sadalīt un paverdzināt planētu.
Šobrīd krievi ir vieni un pat Irāna vai Armēnija par tiem nekaros. Lielbritānija pavisam noteikti ir pret krieviem, bet ASV ģem-parķijas, kas jau vairāk kā 100 gadus ir kremļa kalpībā, šķelšanās dēļ, uz to krieviem šobrīd nav nekādu cerību. Ja Baidens, kuru vēl Brežņeva laikos Kremlis uzņēma ar godu, kāds pienācās tikai Āfrikas cilvēkēdājiem, izvedot karaspēku no Afganistānas, kas bijā jāizdara pārdomāti bez steigas līdz 31, maijam, nebūtu sagādājis neatgriezeniskus reputācijas zaudējumus, graujot naftas un gāzes nozari, sarīkojis enerģētisko krīzi un, ielaižot valstī vairāk kā miljons nelegāļu, imigrantu krīzi, es šobrīd par Ukrainas izredzēm neliktu ne apsūbējušu kapeiku.
Vēl 1941. gada 21, jūnija vakarā Staļinam bija ASV sarūpēto tanku, lidmašīnas un lielgabalu vairāk, nekā visām pārējām pasaules valstīm, kopā ņemot. Tagad pat Turcija ir labāk apbruņota, bet tās motivētie un labi sagatavotie karavīri, nesalīdzināmi ar badā turētiem, seksuālai, fiziskai un emocionālai vardarbībai pakļautiem krieviem.
Tie, kas lejot ūdeni uz ienaidnieka dzirnavām, gaudo par kodolieročiem, der atgādināt, ka Kalnu Karabahā no 10 izslavētiem Iskander, kas aptuveni trāpīja mērķī, uzsprāga tikai viens. Līdzīga situācija ir visur, viss, pie kā tika klāt Putina ģenerāļi, ir nozagts. Ko darīt ar zeltu, kas ir elektronikā, zināja pat tups prapors, bet bez zelta uz kontaktiem tie uzreiz apdegs un elektronika nestrādās. Kodolkara gadījumā puse no krievu raķetēm uzsprāgtu šahtās, vēl 30% uzkristu pašiem uz galvas, 15% noteikti nesasniegtu mērķi, bet priekš pārējām ir pretgaisa aizsardzības sistēmas. Izdarot preventīvu uzbrukumu, lielāko daļu no krievu kodolieročiem varētu iznīcināt pirmās desmit minūtēs. Pat pieņemot, ka viena ienaidnieka bumba sasniegtu mērķi un uzprāgtu, tad risks visai pasaulei, kamēr Krievija nav notīrīta no pasaules kartes un tās teritorija nav humanizēta (derusificēta) daudzkārt pārspēj viena kodolsprādziena draudus. Noteikti tie, kam smadzeņu garozā ir kripatiņa pelēkās vielas, atceras pasaku, kā lapsa ar asti cirta priedi, kur bija putna ligzda un putns tai meta lejā savus mazuļus. Basta, mazuļu ar ko barot lapsu, vairs nav daudz atlicis.

“Ja lidlauki atradīsies Polijā, tad Krievija pret tiem vērsīsies.”
————–
Nacionālistiskā Polija ir gatava palīdzēt brāļu tautai, ukraiņiem, gan ar lidlaukiem, gan krievu iznīcinātājiem, viss atkarīgs tikai no ASV labās gribas un skeletiem tās darboņu skapjos.

+2
-1
Atbildēt

0

Bolero_10 10.03.2022. 15.22

Raimonds Graube ir maksimāli godīgs:
“Viņš atgādina, ka Latvijai nav iespēju pašai piedalīties gaisa operācijās: “Iestājoties par to, mēs sakām — amerikāņu, vāciešu, franču, poļu piloti, jūs lidojiet! Kāds no viņiem tiks notriekts, jo nav tik milzīga pārspēka. Ja lidlauki atradīsies Polijā, tad Krievija pret tiem vērsīsies. Tas būs karš ar Poliju, atkal tā nebūs Latvija, tā nebūs Baltija.””
Viņš neaicina uz to, kur mēs paši (= Latvija) nevaram jēdzīgi piedalīties!

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > Bolero_10 10.03.2022. 15.41

    Es būtu priecīgs, ja godīgais Graube neuzstātos poļu vārdā. Poļi, atšķirībā no Graubes, visus krievus zārkā, baltās čībiņās, redzēja un gatavi uz visu, lai slimā asinskārā un tumsonīgā krievu pasaule pārstātu apdraudēt humānas tautas. Poļiem ir senas tradīcijas sūtīt uz elli krievu necilvēkus. Poļi Juzefa Pilsudska vadībā 1919. gadā apturēja Ordas orku gājienu uz Rietumeiropu, kur tos gaidīja ar ziediem un sālsmaizi. Toreiz poļi faktiski izglāba Eiropas civilizāciju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu