Ukraiņu kara balsis • IR.lv

Ukraiņu kara balsis

Top barikādes Kijivas centrā. Foto — Scanpix
Jana Altenberga, Mārtiņš Galenieks

Kijiva nobarikādējusies

Ukrainas galvaspilsētā Volodimirs Birjukovs no uzlidojumiem dienā slēpjas vannasistabā, bet nakšņo uz priekšnama grīdas. Tā nav panika, bet piesardzība.
Foto no privātā arhīva

Kad sazināmies otrdienā, ukraiņu žurnālists Volodimirs Birjukovs (31) stāsta, ka situācija Kijivā nav pasliktinājusies kopš pagājušās nedēļas, kad pirmo reizi viņu intervēju. Rit kara 13. diena, un Ukrainas galvaspilsēta no Krievijas armijas bombardēšanas pagaidām cietusi mazāk nekā pilsētas, kas tiek grautas valsts austrumos un dienvidos, kā arī Kijivas pievārtē un kurās ir lieli cilvēku upuri. Taču trauksmes sirēnas, raķetes, uzlidojumi, sprādzieni ir kļuvuši par ikdienu.

«Daudzas raķetes mūsējie virs Kijivas notriec, pirms tās kādam trāpa. Taču nekad neko nevar zināt. Naktīs eju gulēt uz grīdas sava dzīvokļa priekšnamā, mana mamma arī tā dara. Mēs esam izrēķinājuši, ka dzīvoklī tā ir drošākā vieta gulēšanai,» stāsta Volodimirs. «Mums māca: ja raķete trāpa ēkas sienai un sagrauj to, ir labi, ja starp tevi un sprādzienu ir vēl viena nesošā siena. Iepriekšējā nakts gan bija salīdzinoši mierīga ne tikai Kijivā, bet, kā man draugi raksta, viscaur Ukrainā. Tas ir labi, bet arī nedaudz baisi, ka tas varētu būt klusums pirms nākamās vētras.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu