5 interesanti koncerti martā • IR.lv

5 interesanti koncerti martā

Albion Quartet. Publicitātes foto
Gunda Miķelsone, mūzikas aprakstniece

2. martā VEF Kultūras pilī un 3. martā Latgales vēstniecībā Gors Quest of the Invisible un Naīsama Džalāla
Parīzē dzimusī sīriešu izcelsmes franču flautiste, dziedātāja un komponiste Naīsa­ma Džalāla (Naïssam Jalal) apguvusi gan klasiskās flautas, gan austrumu tradicionālās flautas — neja — spēli un savā mūzikā pārvar dažādu kultūru un žanru robežas. Rietumu džeza un arābu mūzikas tradīcijās balstītais trio Quest of the Invisible kopā ar brazīliešu pianistu Leonardo Montānu un franču kontrabasistu Klodu Tčamitčjanu sola uztaustīt neredzamo dzīslu starp transu, klusumu un mūziku. Apvienības 2019. gadā izdotais albums ieguvis franču džeza mūzikas balvu Victoires du Jazz, un klausītāji to nebeidz aprakstīt kā «hipnotizējošu, dziļu un nomierinošu — kā elpa».
Vefkp.lvLatgalesgors.lv

No 4. līdz 12. martam Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 30. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls
Jau 30. reizi Liepāju pieskandinās pasaules mūzikas meistardarbi izcilu izpildītāju sniegumā — tie būs ērģelniece Iveta Apkalna, flautiste Dita Krenberga, pianisti Reinis Zariņš un Aleksandrs Meļņikovs, vijolniece Vineta Sareika, Apvienotās Karalistes stīgu kvartets Albion Quartet, Krievijas operdīva Hibla Gerzmava, Liepājas Simfoniskais orķestris un Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentu Gunta Kuzmas, Gintara Rin­keviča un Andra Pogas vadībā. Pasaules skais­tākās operārijas un stīgu kvarteti, grandiozā Hektora Berlioza Fantastiskā simfonija Ferenca Lista virtuozā pārlikumā klavierēm, Artura Maskata trīskāršā koncerta ērģelēm, klavierēm un flautai Bērnības taureņu dejas un Andra Dzenīša Otrās simfonijas Silts vējš pasaules pirmatskaņojumi ir tikai daži pieturpunkti koncertu virknē, kur satiksies klasiski romantiskā un šodienas mūzika.
Lielaisdzintars.lv

17. martā Latvijas Universitātes Lielajā aulā un 19. martā Latgales vēstniecībā Gors itāļu kinomūzika un baltieši. Sinfonietta Rīga, Normunds Šnē un Romēns Lelē
Eleganti virtuozais franču mūziķis Romēns Lelē ir viens no savas paaudzes vadošajiem trompetistiem, kurš 26 gadu vecumā saņēmis prestižo Victoires de la Musique balvu kategorijā Gada jaunais mūziķis. Nu Lelē atkal satiksies ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, lai pirmatskaņotu Aivara Kalēja jaundarbu Victima innocente. Otrs programmas stūrakmens būs igauņu komponista Erki Svena Tīra Astotā simfonija, kura reiz salīdzināta ar «tumšu katlu ar burbuļojošiem āmuriem, kas vēlāk klausītājus aizvedīs līdz grandiozai apoteozei». Bet trešais smaguma centrs būs ar pavisam pretēju noskaņu — itāļu Nino Rotas un Ennio Morikoni kinomūzikas smeldzīgās lappuses kontrastēs ar dinamisko Kurta Veila mūzikas fragmentu no izrādes Sidrabezers. Ziemas pasaka un rotaļīgo Džordža Gēršvina poēmu Amerikānis Parīzē.
Sinfoniettariga.lv
Latgalesgors.lv

18. martā Ventspils koncertzālē Latvija LNSO un Vineta Sareika
Vijolniece Vineta Sareika savai pirmajai uzstāšanās reizei koncertzālē Latvija izvēlējusies konceptuāli pārdomātu programmu, kas radīta kopā ar Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu grupas mūziķiem. Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija ir komponista rokraksta vainagojuma, Astotā stīgkvarteta, pārlikums orķestrim krievu izcelsmes diriģenta un altista Rūdolfa Baršaja meistarīgajā tvērumā. Bet Arnolda Šēnberga agrīnā skaņu kamerglezna Apskaidrotā nakts tapusi dzejnieka Riharda Dēmela erotiskā tēlojuma iespaidā un pieredzējusi skandalozu publikas atsaucību pēc pirmatskaņojuma 1902. gadā. Pats Dēmels gan šo opusu vērtējis visai atzinīgi: «Biju iecerējis skaņdarbā sekot sava teksta motīviem, bet drīz vien to aizmirsu izdarīt — tik ļoti aizrāvos ar mūziku.» Koncertā Vineta iejutīsies LNSO stīgu grupas solistes un atskaņojuma vadītājas ampluā, bet abus lieldarbus ieskaus Johana Sebastiāna Baha kompozīcijas vijolnieces sololasījumā.
Koncertzalelatvija.lv

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu