Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

3 000 000 000 000
Pirms 46 gadiem garāžā dibinātā datorkompānija Apple šā gada sākumā kļuva par pirmo uzņēmumu pasaulē, kura tirgus vērtība biržā sasniegusi trīs triljonus ASV dolāru. Uzņēmuma izaugsme īpaši strauja ir bijusi tieši pēdējos gados, jo viena triljona robežu tas sasniedza 2018. gada augustā, bet divus triljonus — 2020. gadā. «Kad sākām, mēs, protams, cerējām, ka šī būs veiksmīga kompānija, kas dzīvos mūžīgi. Bet kaut ko tādu gan nebijām iedomājušies,» komentē inženieris Stīvs Vozņaks, kurš Apple izveidoja kopā ar Stīvu Džobsu 1976. gadā. Lielākos ienākumus pēdējos četros gados nodrošinājis iPhone, kura pārdošanas apjomi šajā laikā četrkāršojušies, taču pandēmijas laikā liels pieprasījums bijis arī pēc citiem datorproduktiem.


Nolaidība un maldināšana
Par krāpšanu un tirgus manipulēšanu kriminālapsūdzības izvirzītas Swedbank grupas bijušajai vadītājai Birgitei Bonnesenai. Kad mediji 2018. un 2019. gadā sāka ziņot par iespējamu naudas atmazgāšanu Igaunijas Swedbank, Bonnesena turpināja apgalvot, ka bankā tiek veikti stingri kontroles pasākumi. «Bijusī bankas vadītāja tīši vai nopietnas nolaidības dēļ izplatīja maldinošu informāciju sabiedrībai vai uzņēmuma akcionāriem par bankas pasākumiem, lai novērstu un atklātu naudas atmazgāšanu,» apsūdzību pamatojumu skaidro Zviedrijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde. Bonnesena savu vainu neatzīst. Par Swedbank grupas prezidenti viņa kļuva 2016. gadā, bet tika atlaista 2019. gadā. Pērn Zviedrijas banku regulators piesprieda Swedbank četru miljardu kronu (360 miljoni eiro) sodu par trūkumiem iekšējās kontroles sistēmās un pārvaldībā.


Bez gaļas

Pēdējā laikā arvien vairāk pasaulslavenu pavāru pārgājuši uz veģetāru ēdienkarti. Viena no pionierēm bija franču pavāre Dominika Krena (attēlā), kuras restorāns Atelier Crenn (trīs Michelin zvaigznes) gaļu nepasniedz jau kopš 2018. gada. Kopš pagājušā gada bez gaļas un zivīm strādā arī Daniela Humma restorāns Eleven Madison Park Ņujorkā (trīs Michelin zvaigznes) un Aleksa Gotjē Gauthier Soho Londonā. «Skumji, ka esmu zaudējis vairākus agrākos klientus. Taču viņu vietā nākuši daudzi jauni,» saka Gotjē. Kopš janvāra veģetāru ēdienkarti piedāvā arī Kopenhāgenas Geranium, kas regulāri iekļūst 50 pasaulē labāko restorānu sarakstos. Tā šefpavārs Rasmuss Kofods stāsta, ka «mājās pats gaļu neēdu jau gadus piecus, tāpēc jauna ēdienkarte bija loģisks lēmums un dabisks progress». Veģetārisma un vegānisma idejas arvien vairāk atbalsta arī Michelin ceļvedis, kurš pērn pirmo reizi piešķīra savu zvaigzni vegānu restorānam ONA Bordo pievārtē — tas ir pirmais gadījums Francijā.

Pārsteigums


Visnežēlīgākais menedžeris pasaulē
Pēc mēnesi ilgas «slapstīšanās pagrabos» darbā atgriezies amerikāņu Better.com dibinātājs un vadītājs Višals Gargs. Decembra vidū viņš tika nodēvēts par visnežēlīgāko menedžeri pasaulē, jo 900 darbiniekus par atlaišanu informēja Zoom sapulces laikā. «Šīs nav tās ziņas, ko jūs vēlētos dzirdēt… Ja jūs esat uzaicināti pieslēgties šim zvanam, jūs esat daļa no to nelaimīgo darbinieku grupas, kas tiek atlaisti. Jūsu līgums tiek lauzts nekavējoties,» paziņoja Gargs. Daudzi uzskatīja, ka viņš pats par šādu rīcību būtu pelnījis atlaišanu, taču citi investori vienkārši ieteica viņam pazust uz kādu laiku no sabiedrības acīm. 2016. gadā dibinātais Better.com tiešsaistē piedāvā mājokļu kredītus un apdrošināšanas produktus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu