Laiks nodarbināt mākslīgo intelektu • IR.lv

Laiks nodarbināt mākslīgo intelektu

Jānis Vēvers

Mašīnmācīšanās un mākslīgā intelekta risinājumi nemanāmi ienākuši mūsu dzīvē un jau šodien izmantojami nopietnu lēmumu pieņemšanā

Tehnoloģiju pasaulē nostiprinājusies izteikta tendence katram gadam aizritēt vienas vai dažu inovāciju zīmē. Pastiprinātā ekspertu un masu mediju interese nodrošina šiem jaunievedumiem lielisku publicitāti, un tas atvieglo ceļu pie patērētājiem. Savulaik šādu labvēlību baudījuši viedtelefoni, planšetdatori, droni, mākoņkrātuves, televizori ar 3D funkciju un daudzi citi intriģējoši jaunumi. Šis gads nav izņēmums. Lai arī vēl ir grūti pateikt, kura inovācija izpelnīsies spilgtu starmešu gaismu, par vienu no galvenajiem favorītiem tiek saukts praktiski izmantojams mākslīgais intelekts (MI) un mašīnmācīšanās risinājumi. 

Proti, nozares eksperti sliecas domāt, ka šogad uzņēmumi un arī privātie lietotāji lielā skaitā sāks izmantot publiskas platformas, kurās mākslīgā intelekta algoritmi no ielādētās informācijas izskaitļo lietotāju interesējošos potenciālos scenārijus. Piemēram, uzņēmums šādā platformā ielādē datus par elektroenerģijas izmaiņām un prognozēm, datus par ražošanas kapacitāti un izcenojumiem un lūdz «sintētiskajam saprātam» piedāvāt risinājumus, kā turpināt gūt peļņu izaicinošajos apstākļos. Tā kā mākslīgā intelekta algoritmi spēj piesaistīt pamatīgu skaitļošanas jaudu un pieņemt loģiskus lēmumus, tie spējot piedāvāt reālistiskus, praksē izmantojamus darbības scenārijus. 

Ne velti tiek lēsts, ka jau 2026. gadā mākslīgā intelekta globālā tirgus apmērs sasniegšot aptuveni 50 miljardus eiro. Uz citu nozaru fona tas nešķiet daudz, taču jāņem vērā, ka šis lauciņš vēl ir pašos attīstības pirmsākumos un lielākais izrāviens gaidāms tikai nākamajā desmitgadē.

Lai arī par mākslīgā intelekta platformām šobrīd zināms visai maz, daudzas jau darbojas labu laiku un mērķtiecīgi audzē muskuļus. Proti, tās no jau paveiktajiem uzdevumiem mācās, kā darbojas mūsu pasaule. Gūtā pieredze palīdz prognozēt notikumu attīstību aizvien precīzāk un ticamāk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu