Ievērojami jaunumi • IR.lv

Ievērojami jaunumi

Jānis Vēvers

2022. gads jau pirmajās dienās aplaimojis ar vairākiem patiesi intriģējošiem jaunumiem

Klēpjdators kā liels, salokāms telefons
Asus Zenbook 17 Fold OLED
Ja kādam šķita, ka klēpjdatori jau ir ieguvuši savu galīgo izskatu un vairs būtiski nemainīsies, šo priekšstatu nāksies mainīt. Asus prezentējis ārkārtīgi neparastu klēpjdatoru, kas būtībā ir 17,3 collas liels OLED skārienekrāns. Pārlokot šo Foldable OLED jeb FOLED uz pusēm, iegūstam 12,5 collu ekrānu un skārienjutīgu virsmu, uz kuras var, piemēram, zīmēt, rakstīt ar digitālu tastatūru, rediģēt un dot komandas kursoram. Konservatīvāki lietotāji var uzlikt virs ekrāna lejasdaļas īpaši pielāgotu, komplektā iekļautu fizisku tastatūru un izmantot Fold kā parastu, kompaktu klēpjdatoru. Ja nepieciešams lielāks ekrāns, tastatūru iespējams nolikt uz galda un darboties pie pilna izmēra ekrāna ar 2560×1920 pikseļu izšķirtspēju vai pat turēt to rokā kā puspavērtu grāmatu un lasīt romānus. Plānajā korpusā atrasta vieta ļoti iespaidīgām komponentēm, to skaitā pat 12. paaudzes Intel Core i7 procesoram, 1 TB atmiņai, četriem skaļruņiem, 5 MP kamerai videozvaniem un 75 Wh akumulatoram. Ražotājs apgalvo, ka eņģe un ekrāns spējot izturēt 30 000 atvēršanu. Tātad, pat virinot iekārtu desmit reizes dienā, tai būtu jākalpo vismaz trīs gadus. Dators pārdošanā nonāks gada vidū un maksās ap 2000 eiro.


Telefons bonusā fotokamerai
Huawei P50 Pro
Kopš sadarbības ar optikas ražotājiem Leica no Vācijas Huawei viedtelefonu kameras piedzīvoja pamatīgu izrāvienu. Tās pirmās sāka uzņemt cienījamas kvalitātes attēlus naktī, apguva spēju pamatīgi pietuvināt objektus un citādi līdzināties profesionāliem fotoaparātiem. Kad pagājušajā vasarā jaunā flagmaņa P50 Pro prezentācijā izskanēja ziņa, ka tas Eiropā vēl nebūs pieejams, neskaitāmi fotogrāfijas cienītāji jutās apzagti. Nu beidzot situācija vērsta par labu, un no 27. janvāra tālruņus var rezervēt «vecajā pasaulē», arī Latvijā. 

Šis glītais tālrunis «kakao zelta» krāsā izceļas ar neparastu kameras bloku, kurā četrkāršā kamera un palīgsensori izkārtoti divās identiska izmēra ripās. Tajās nudien ir, ko likt, — 50 MP galvenā kamera, 64 MP periskopa telefoto kamera, kas nodrošina simtkārtīgu pietuvinājumu, 13 MP ultraplatleņķa un 40 MP melnbaltā kamera, kas palīdz uztvert vairāk gaismas un veidot skaidrākus, asākus attēlus. Līdz ar to nakts bildes joprojām ir līmenī. Pat labākas nekā priekšgājēju uzņemtās. Savukārt priekšējā 13 MP fotokamera aprīkota ar 14 centimetru autofokusu, kas palīdz detalizētu portretu uzņemšanā, turklāt tā filmē 4K izšķirtspējas video. Tādējādi vloga režīmā ar abām kameru sistēmām vienlaikus var uzņemt ļoti augstvērtīgu materiālu. 195 gramus smagais un 8,5 milimetrus biezais korpuss ir patīkami kompakts, tādēļ pat nešķiet, ka plaukstās guļ ierīce ar prāvu 6,6 collu ekrānu. Tas nodrošina 1228×2700 pikseļu izšķirtspēju un 120 Hz atsvaidzes intensitāti, kas ir iepriecinošas ziņas spēļu faniem. Tāpat kā jaudīgais astoņu kodolu Qualcomm Snapdragon 888 4G procesors. Tiesa, bez 5G mobilo sakaru tīkla atbalsta. 

Dāvanā ir arī caurspīdīgs silikona aizsargvāciņš — pietiekami biezs, lai masīvās kameras pasargātu no saskrāpēšanas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu