Viņpus Nemunas • IR.lv

Viņpus Nemunas

Ilustrācija — Rūta Briede
Antans Šķēma, Domuzīme

Trimdas baltiešu proza

Lietuviešu rakstnieka Antana Šķēmas (1911—1961) mūža atslēgas vārds ir «emigrants», jo 27 gadus no savas dzīves viņš pavadīja ārzemēs. Pirmie bērnības gadi aizritēja Lodzā (Polijā), kur līdz Pirmā pasaules kara sākumam strādāja viņa tēvs, abi vecāki bija skolotāji. Kara laikā ģimene apmetās Voroņežā (Krievijā), bet pēc boļševiku apvērsuma pārcēlās uz Ukrainu. Lietuvā Šķēmas atgriezās 1921. gadā. 

1929. gadā Antans iestājās Lietuvas Universitātes Medicīnas fakultātē Kauņā un tad arī debitēja literatūrā ar stāstu Bailes (Baimė). 1931. gadā pārgāja studēt uz Tiesībzinātņu fakultāti, taču interese par teātra mākslu izrādījās spēcīgāka. 1935. gadā Šķēma sāka darboties teātra studijā un aizsāktās studijas universitātē tā arī nepabeidza, saistoties ar vairākiem profesionāliem teātriem. 

1944. gadā, tuvojoties otrajai padomju okupācijai, viņš kopā ar sievu un meitu devās emigrācijā un vispirms nonāca Vācijā, pārvietoto personu nometnē, vēlāk izceļoja uz ASV. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu