Darja Skripkina, Jauno vides reportieru konkursa uzvarētāja • IR.lv

Darja Skripkina, Jauno vides reportieru konkursa uzvarētāja

«Es tiešām mīlu dzīvniekus!» saka Rīgas Rīnūžu vidusskolas ceturtās klases skolniece Darja Skripkina. Tieši tas, ka dzīvnieki tik ļoti sabīstas no uguņošanas, pamudināja viņu rakstīt par salūtu kaitīgumu. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Man salūti nekad nav patikuši, — pavisam nopietni saka desmitgadniece Darja Skripkina. «Tie ir pārāk skaļi un sabaida dzīvniekus. Bērnībā no svētku uguņošanas baidījos arī pati,» piebilst meitene. Turklāt krāšņie pirotehnikas priekšnesumi nodara ievērojamu kaitējumu ne tikai apkārtējai videi, pēc īsā prieka mirkļa atstājot piemēslotu apkārtni un piesārņotu gaisu, bet arī mūsu veselībai.
Mirdzoši putekļi. Tādu nosaukumu Rīgas Rīnūžu vidusskolas ceturtās klases skolniece bija devusi savam sacerējumam par salūtiem, ko iesniedza Jauno vides reportieru konkursā. Latvijā tam bija pieteikti 28 darbi, no kuriem uz starptautisko konkursu izvirzīja četrus. Jaunieši varēja gatavot gan rakstus, gan video un foto reportāžas — kopumā par uzvaru starptautiskajā konkursā cīnījās gandrīz 20 tūkstoši darbu.
Konkursantu veikumu vērtēja eksperti no starptautiskā Vides izglītības fonda, ANO Vides programmas un citām nozīmīgām vides organizācijām. Izrādījās, ka labāko rakstu sagatavojusi tieši Darja.
«Pat neņemot vērā salūtu organizēšanas finansiālos un drošības apsvērumus, ir skaidrs, ka papildus mirdzošajam skaistumam uguņošana nevar negatīvi neietekmēt gaisu, ūdeni, augsni un cilvēku, jo apkārtējā vidē salūta laikā nonāk smagie metāli, citi toksiskie ķīmiskie savienojumi un putekļu daļiņas,» viņa rakstīja. Labāk būtu, ja uguņošanas vietā svētkos varētu sarīkot krāšņu gaismas šovu vai multimediju priekšnesumu, uzskata skolniece.
«Nebiju domājusi, ka piedalīšos šajā konkursā,» saka Darja. Iedrošinājusi klases audzinātāja. Skolotāja piedāvājusi arī pārējiem klasesbiedriem, bet citi atteikušies. «Negribējās audzinātāju apbēdināt.» Par tēmas izvēli gan nenācās ilgi lauzīt galvu — jau iepriekš Darja bija šo to lasījusi par salūtiem un zināja par ļaunumu, ko tie nodara. «Taču es nezināju, piemēram, to, ka dzīvnieki tik ļoti no tiem baidās,» saka meitene.
Darjai svarīgi par dabu rūpēties arī ikdienā, mājās ar ģimeni šķiro atkritumus, kopā ar klasi piedalījušies makulatūras un bateriju savākšanā. Viņai patīk zīmēt, un nākotnē gribētu kļūt par arhitekti. Rīga viņai šķiet skaista pilsēta, turklāt pietiekami labi par savu pilsētu un apkārtējo vidi rūpējamies, uzskata Darja. «Galvenais, nemest atkritumus, kur pagadās, un mazāk rīkot salūtus.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu