Kā mazināt risku, ieguldot investīciju fondos • IR.lv

Kā mazināt risku, ieguldot investīciju fondos

1
Ilustratīvs attēls.
Jānis Bebris

Viens no labākajiem veidiem, kā mērķtiecīgi samazināt savu aktīvu risku, ir ieguldījumi dažādos investīciju fondos jeb portfeļa diversifikācija. Taču – vai tas nozīmē, ka ar to pietiek un investors var dzīvot bez rūpēm, gaidot drošu peļņu no saviem ieguldījumiem?

Nozaru diversifikācija

Ja izvēlētais fonds investē dažādu uzņēmumu akcijās, tas vēl nenozīmē labi diversificētu investīciju. Ļoti bieži iesācējiem investīciju jomā var rasties iespaids, ka, atrodot divus līdz trīs fondus, kuros ir 300 akcijas, portfelis ir diversificēts. Taču, piemēram, ja tās visas ir ASV tehnoloģiju uzņēmumu akcijas, to nekādi nevar uzskatīt par diversificētu portfeli.

Izvēloties fondu, jāpievērš uzmanība, lai tajā būtu pārstāvētas akcijas no dažādu nozaru uzņēmumiem. Tajā pašā laikā tas nenozīmē, ka katram fondam jābūt ar ļoti plašu nozaru aptveri. Investors var izvēlēties vairākus fondus, piemēram, viens ir informācijas tehnoloģiju uzņēmumu fonds, otrs fokusējas uz finanšu uzņēmumiem, savukārt trešais – uz tirdzniecības uzņēmumiem. Galvenais, lai portfelī ir pārstāvētas pēc iespējas dažādākas nozares. Ja visi fonda uzņēmumi nodarbojas ar naftas biznesu, tad, krītot naftas cenai, visu šo uzņēmumu akciju cena samazināsies.

Dažādās valstīs un reģionos

Veidojot diversificētu portfeli, ir svarīgi, lai tajā būtu pārstāvētas akcijas no dažādiem reģioniem un valstīm. Amerikas Savienoto Valstu ekonomika ir pasaulē lielākā, un arī tās finanšu tirgi ir vieni no attīstītākajiem. Tā kā ASV akciju tirgus aizņem aptuveni 60% no pasaules tirgus, jārēķinās, ka ievērojama portfeļa daļa, visticamāk, būs no šī reģiona.

Tomēr noteikti iesaku ieguldīt arī citu valstu uzņēmumu akcijās, tostarp tādos, kuru ievērojama daļa uzņēmējdarbības koncentrēta attīstības valstīs. Tā kā attīstīto valstu ekonomikas cikls ir līdzīgs, investīcijas attīstības valstu akcijās palīdz to izkliedēt. Rezultātā ieguldījumu portfelis būs sabalansētāks un sniegs potenciāla papildu pieauguma iespējas.

Attīstības valstu ekonomika ir salīdzinoši zemākā attīstības posmā, kas nākotnes izaugsmes potenciālu teorētiski padara daudz lielāku. Taču svarīgi vērot situāciju, tajā skaitā valstu politiskajai stabilitātei, kā arī no politiskajiem procesiem atkarīgajam ekonomikas kursam, un jo īpaši – kā tas ietekmēs konkrētas nozares.

Bailes nokavēt izaugsmi

Nereti investori aizmirst ļoti svarīgu faktu, proti, neviena investīciju fonda pagātnes ienesīgums negarantē veiksmi nākotnē. Sevišķi svarīgi to paturēt prātā tad, kad akciju tirgus pārkarst. Ja kaut kas ir pārāk strauji audzis, tas parasti nozīmē, ka lielākā daļa nākotnes izaugsmes jau ir iekļauta cenā un pieaug arī krituma risks. Tādēļ vispirms ir jāiepazīstas ar situāciju – ja akciju tirgus ir pārkarsis, jārēķinās, ka cena var jebkurā brīdī samazināties un investoram ir jābūt gatavam nekavējoties reaģēt.

Akciju tirgus pārkaršana ir saistīta ar cilvēku psiholoģiskajām īpatnībām. Proti, visi baidās kaut ko nokavēt. Ja investors redz, ka akciju cena pieaug, bet viņš šajā izaugsmē nepiedalās, tas psiholoģiski ir ļoti grūti. Tādēļ investējot kļūdas pieļauj ne tikai iesācēji, bet arī profesionāļi.

Tāpēc investējot nevajadzētu paļauties uz fonda pagātnes ienesīgumu, bet jārēķinās tikai ar nākotnes potenciālu. Ieguldot vienmēr jāizstrādā ilgtermiņa stratēģija, pie kuras pieturēties, lai tirgus strauju svārstību gadījumā būtu iepriekš zināms rīcības plāns un ieguldījumu process būtu balstīts uz izsvērtiem lēmumiem, nevis emocijām. Pagātnes ienesīgums ir vissliktākais faktors, pēc kā izvēlēties nākotnes investīcijas.

Autors Jānis Bebris ir Luminor investīciju produktu vadītājs.

Komentāri (1)

QAnon 01.10.2021. 17.37

Kā mazināt risku, aiznesot zārka naudu Bordāna, Levita, Pētersones un Godmaņa partijas saimņiekam, Laventam?

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu