Tu esi tas, kas esi • IR.lv

Tu esi tas, kas esi

Ilustrācija — Līva Ozola
Ferdinands fon Širahs, Domuzīme


Ferdinands fon Širahs (Ferdinand von Schirach) dzimis 1964. gadā, ir jurists, dzīvo Berlīnē. Pirmo stāstu krājumu publicējis 45 gadu vecumā. Strauji kļuvis par vienu no starptautiski zināmākajiem un ražīgākajiem mūsdienu vācu autoriem. Publikācijai Domuzīmē izvēlēta eseja (Du bist, wer du bist) no grāmatas Cieņa ir neaizskarama (Die Würde ist antastbar, 2014). 

 

Kādēļ nevaru atbildēt uz jautājumiem par vectēvu

Kad biju mazs zēns, mans vectēvs tika izlaists no cietuma. Tolaik biju divus gadus vecs. Mana ģimene dzīvoja Minhenē, Švābingā, skaistā, efejām un savvaļas vīnogulājiem apaugušā 18. gadsimta mājā. Gaiteņi tajā bija mazliet sašķiebušies, atsevišķas akmens plāksnes saplīsušas, ārdurvis ķērās. Otrpus tumši zaļajiem vārtiem pavērās skats uz bruģētu ielu; aiz mājas atradās rožu krūmu labirints un strūklaka ar kailu Amoru — loks viņam bija, taču bulta kaut kur nozaudēta.

Vectēva iznākšanu no cietuma es neatceros. Viss, ko zinu, nāk no stāstiem, fotogrāfijām un filmiņām. Vectēvu pie cietuma vārtiem savāc mans tēvs un viņa brāļi melnā mašīnā. Vārtu priekšā ir preses tribīne, uzslieta īpaši šai dienai. Manam tēvam mugurā ir pieguļošs, tumšs uzvalks, viņš ir ļoti jauns un ļoti nedrošs. Mans vectēvs ir tievs. Tad vēl bildes no dārza Minhenē: viņam blakus uz veca dzelzs dārza krēsla sēž Henrijs Nannens, vadīdams pirmās lielās intervijas. Mana ģimene stāv patālāk zem kastaņkoka. Vectēvs runā lēni un ar dīvainu Veimāras akcentu. Dzirdot intervijas, klausītājam šo cilvēku dialekts griež ausīs — Špērs runāja Bādenes izloksnē. Tolaik visi teica, ka mans vectēvs runā tik izveicīgi, ka teikto var tūdaļ iespiest, bet tās ir muļķības: žurnālistu jautājumi bija iepriekš saskaņoti, bet atbildes — iegaumētas. Mans vectēvs neteica neko tādu, kas man būtu varējis noderēt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu