Literatūra turpinās. Dzīve arī • IR.lv

Literatūra turpinās. Dzīve arī

Anda Buševica, Latvijas Radio žurnāliste

Vai romāns Ūdens mirdzēšana ir aizsākums jaunam Noras Ikstenas stāstam?

Marijas ir visur. Dievmātes vārdā dēvē koka vai akmens statuetes baznīcās un ceļmalu lūgšanu vietās, Marijas vārdu nesušas kultūras vēsturē pazīstamas personības. Marija ir ļoti sievišķīgs vārds, tādu dod jaunām meitenēm, taču dievmāte Marija ir arī latviešu Māra, mistiski saistīta ar ūdeni vai matērijas jūru. Marija ir klātesoša, un laikam tieši šo sajūtu rakstniece Nora Ikstena vēlējusies panākt, dodot Marijas vārdu galvenajai varonei savā jaunākajā grāmatā Ūdens mirdzēšana. Marija ir vērotāja, viņa veic ceļu laikā un telpā, taču Marijas patiesi noietais ceļš ir pierakstīšana.

Grāmatas nodaļu nosaukumus veido vietvārdi, reizēm kartē, reizēm tikai iekšējo sajūtu ģeogrāfijā iezīmēti — Sēņu mežs, Merdževi, Putna acs, Sārnate, Atkritne. Daļa no grāmatā aprakstītajām vietām ir populāri tūrisma galamērķi — Phūketa Taizemē, Valensija Spānijā, Sīnāja jeb Mozus kalns Ēģiptē. Lai kāda vieta kļūtu par tūristu apmeklētu, tai vajadzīgs stāsts, saistīts ar cilvēka dzīves lielajām vērtībām, tad nu ceļotāja vēro, apstrīd, pārbauda vispārzināmo stāstu. 

Taču ir arī tādi ceļa mērķi, kuros Marijā sazīmējam pašu autori — Nora Ikstena intervijās un arī savās grāmatās pietiekami ir stāstījusi gan par savu sēņošanas aizrautību, gan draudzību, kas saista ar rakstnieku namu Gotlandē, gan  īpašajām attiecībām ar Gruziju, savukārt Sārnate atrodas Kurzemes jūrmalā, netālu no Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas. 

Daļa ceļojumu mērķu nav iezīmēti kartē, bet gan literatūrā un tulkojumos — Zviedrijā autore sastop Jura Kronberga Vilku Vienaci, citviet citē Dzintara Soduma tulkoto Ulisu vai Ulža Bērziņa Vecās Derības pantus. Tik daudzējāda ir ceļotājas Marijas redzēšanas metode.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu