Tehniskā apskate • IR.lv

Tehniskā apskate

Eduards Aivars. Dzejoļu remonts. Neputns, 2020.
Ivars Šteinbergs

Eduarda Aivara desmitais dzejas krājums Dzejoļu remonts iznāk laikā, kad latviešu dzejā notiek aizraujošas pārmaiņas — sevi piesaka debitantu paaudze, kurā netrūkst spilgtu rokrakstu. No Raimonda Ķirķa pašrefleksīvās valodas līdz Laura Veipa valodas neērtumam, no Elvīras Blomas mutuļojošiem uzskaitījumiem līdz Lotes Vilmas Vītiņas īsajām rindām. Daži ievērojami vidējās paaudzes pārstāvji maina savu poētisko taktiku un (visticamāk, iespaidojoties no Eināra Pelša) pievēršas konceptuālākai rakstībai — te galvenokārt domāju Kārli Vērdiņu un Annu Auziņu. Aivara un arī vecākā dzejnieku paaudze (ar atsevišķiem izņēmumiem) šajās pārmaiņās piedalās pasīvi vai nepiedalās nemaz. 

Tādējādi Aivara krājums nepārsteidz, jo autors ikdienas vērojumus un pieskārienus mīlestības tēmai turpina rakstīt sev raksturīgajā manierē, spēlējoties ar formas nepabeigtību (visbiežāk īsajos dzejoļos), lietojot viegli smeldzīgu ironiju un tēlus, kas tradicionāli netiktu saukti par poētiskiem. 

Krājumā turpināta divās iepriekšējās Aivara grāmatās Parādības (2016) un Sakvojāžs (2011) sāktā tradīcija dzejoļiem likt garus nosaukumus. Tomēr Aivaram nav jāuztraucas par iešanu līdzi laikam un par to, ka jaunākā grāmata neiezīmē krasas pārmaiņas viņa radošajā rokrakstā — tas jau kopš 90. gadiem uzskatīts par provokatīvu, progresīvu un laikmetīgu. Lai arī mūsdienās atsevišķas stila nianses varbūt tādas vairs nav, laikmetīgums viņa dzejā nav zudis. 

Jaunākajā krājumā, šķiet, rūpīgāka bijusi tekstu atlase, tas ir koncentrētāks un trāpīgāks. Iespējams, Dzejoļu remonts ir savāktākais Aivara darbs kopš Sāras mīlestības (2008). Pat dzejoļi ar gariem nosaukumiem, taktiski izkaisīti pa visu krājumu, pārsvarā nāk par labu grāmatas veselumam, agrākos krājumos šie dzejoļi atstāja tikai neveiksmīga joka iespaidu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu