Digitālā mūzika mājas koncertzālē • IR.lv

Digitālā mūzika mājas koncertzālē

Niksons Ķīnā
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

Ņujorkas Metropoles operas tiešraides
Ņujorkas Metropoles opera piedāvā nakts tiešraides, kas Latvijas iedzīvotājiem burtiski sasaucas ar diennakts tumšāko stundu — katru nakti plkst. 2.30 pēc Latvijas laika platformā ievieto iestudējumu, ko bez maksas iespējams noskatīties turpmāko 23 stundu laikā. 2. aprīļa vakarā vēl var pagūt iepazīt amerikāņu nu jau klasiķa Džona Adamsa pirmo operu Niksons Ķīnā, kas aplūko vēsturiskos 1972. gada februāra notikumus un divdomīgi traktē galvenos varoņus, kopā savērpjot Mao Dzeduna runu fragmentus un Ričarda Niksona atmiņu frāzes.
Metopera.org
Operu saraksts: http://ejuz.lv/metopera


Mālera Piektā un RIX
Dienu pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas valstī Nacionālais simfoniskais orķestris neatcēla plānoto koncertu Lielajā ģildē, bet izspēlēja visnotaļ gudru gājienu, piedāvājot tiešraides translāciju platformā LMT Straume. Orests Silabriedis raksta, ka videopogu noklikšķinājuši vairāk nekā 6000 klausītāju, turklāt to var noskatīties joprojām, tādēļ neizmantot šo iespēju būtu gandrīz vai grēks. Koncerta pirmajā daļā — Olivjē Greifa četrkāršais koncerts Nāvesdeja, ko kopā ar LNSO atskaņoja klavieru kvarteta RIX mūziķi Sandis Šteinbergs (vijole), Ilze Kļava (alts), Reinis Birznieks (čells) un Jānis Maļeckis (klavieres), otrajā daļā izdzīvota Gustava Mālera pārpasaulīgā Piektā simfonija.
http://ejuz.lv/malers

Digitālie Berlīnes filharmoniķi
«Filharmonija ir slēgta — tādēļ filharmonija dodas pie jums.» Ar šādu bieži apspēlētu salīdzinājumu arī Berlīnes filharmonijas orķestris bez maksas atvēris savu digitālo koncertzāli. Ar kodu BERLINPHIL iespējams piekļūt nepārspējami plašam koncertu, filmu un interviju arhīvam, kā arī vienkārši ļauties vēl neizzinātajam. Manā sarakstā ir bagātīgi apbalvotā filma Rhythm is it!, kas atskatās uz Sera Saimona Ratla pirmo gadu orķestra galvenā diriģenta godā (2003) un iemūžina vienu no pirmās sezonas vērienīgākajiem projektiem — Igora Stravinska baleta Svētpavasaris iestudējumu kopā ar britu horeogrāfu Rojstonu Maldūmu (Maldoom) un 250 Berlīnes skolēniem. Jau videoreklāmas epizodē pieķēros trāpīgai domai par mūziku, ko der paturēt prātā arī šajā sarežģītajā laikā: «Tā nav luksusa lieta, bet gan nepieciešamība. Cilvēkiem to vajag tāpat kā gaisu, ko elpo, vai ūdeni, ko viņi dzer.»
Digitalconcerthall.com


Koncerti Latvijas Radio 1. studijā
Radio 3 Klasika rīkotie koncerti Radio 1. studijā guvuši ne tikai klausāmu, bet arī skatāmu veidolu gan radio mājaslapā, gan vietnē YouTube. 13 muzikālu notikumu skaitā ir sitaminstrumentu ansambļa Perpetuum Ritmico performance februāra sākumā, pianistes Hertas Hansenas un altista Maksima Novikova burvīgais sniegums koncertprogrammā La Grande Bellezza, džeza vokālistes Artas Jēkabsones un draugu oriģinālmūzikas programma Atspulgi un vēl daudz interesanta — domājams, katram būs iespēja atrast ko ausīm tīkamu.
http://ejuz.lv/1studija
YouTube.com/user/LatvijasRadio

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu