Jašmaks • IR.lv

Jašmaks

Frančeska Bīrda
Frančeska Bīrda

Frančeska Bīrda (Francesca Beard,1968) ir malaiziešu izcelsmes britu dzejniece, dramaturģe un performanču māksliniece, viena no īpaši aktīvām un pamanītām 20. gadsimta beigās debitējušām Lielbritānijas performatīvās dzejas pārstāvēm. Rakstījusi lugas BBC Radio, mācījusi radošo rak-stīšanu Vestminsteras Universitātē, uzstājusies vismaz 23 valstīs. Bīrdas projekti aptver dzejas performanci Pēcpatiesības apokalipse un sadarbībā ar režisoru Robu Vatu, komponistu Džetro Kuku un producentu Tomu Makendrū tapušo Konfabulāciju, kurā tiek izzinātas atmiņas un to saistība ar stāstniecību. 

Viņas dzejoli Jašmaks sastapu pavisam nejauši. Biju iegriezies kādā lietotu grāmatu veikalā Londonā un izlēmu par £3 nopirkt 2005. gadā pašizdoto zīnu Dreams That Money Can Buy. Zīnā atrodami gan labi, gan slikti dzejoļi un vēl šis tas. Bīrdas dzejolis mani pievilka ar aizdomās tērptu sirsnību. Šķiet, katrs reiz ir neuzticīgi vērojis apkārtējos (svešiniekus, ārzemniekus, citu ticību pārstāvjus), kuru nodomi šķiet neizdibināmi. Pirmo reizi lasot dzejoli, biju divkārt svešs — tikko biju pārvācies uz Londonu, tāpēc nepazinu ne apkārtējos, ne viņu aizdomas.

 

Frančeska Bīrda

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu