Žurnāls sāk jaunu stāstu sēriju - kā arhitekti iekārto vidi paši sev • IR.lv

Žurnāls sāk jaunu stāstu sēriju – kā arhitekti iekārto vidi paši sev

Ulda Lukševica projektētais brīvdienu māju ciemats "Mākoņu brīvdienas". Foto: Madara Gritāne

Žurnāla Ir augusta stāstu jaunā sērija ir par piecām atšķirīgām brīvdienu mājām, kurās vasaru bauda arhitekti.

Pirmais ceļojums lasītāju aizved pie arhitektiem Ulda Lukševica un Ievas Lāces–Lukševicas brīvdienu mājā Strantē Kurzemes jūrmalā.

Netiekot līdz atpūtnieku karstākajam vasaras galamērķim, Pāvilostai, apstājamies Strantē. Tur aiz krūmiem paslēpies Ulda Lukševica projektētais atpūtas māju ciemats Mākoņu brīvdienas. Vienu no desmit namiņiem arhitekts paturējis sev.

Ideja par Mākoņu brīvdienām radās uzņēmējam Andrim Vītoliņam, kurš turpat Sakas pagastā Uldim bija pasūtījis projektēt vasaras rezidenci, kas pazīstama ar Drupu mājas nosaukumu. Arhitekta un klienta sadarbība vainagojās ne tikai ar virkni prestižu vietējo un starptautisko arhitektūras balvu, bet arī ar draudzību, kas paralēli Drupu mājas būvniecībai 2005. gada beigās pamudināja attīstīt vēl kādu kopīgu projektu — atpūtas māju kompleksu.

No pļavas uz pāļiem paceļas desmit mājiņas, starp kurām nav žogu, tikai sadzīti stabiņi, kas simboliski atdala zemesgabalus. «Latvijā šis noteikti bija jocīgs projekts. Vietējās avīzēs mūs dažādi apsaukāja,» smaida Uldis un atzīst, ka ziemā, kad visi logu slēģi ir aizvērti, vasarnīcas nudien atgādina koka kastītes uz stabiem. Tomēr, kad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursā Drupu māja tika godināta par 2005. gada labāko būvi, pie atzinības tika arī «koka kastītes». Savukārt RBS skals par šī kompleksa būvniecību nopelnīja Cemex celtniecības balvu.

Visu rakstu lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu