Piejūras klimats • IR.lv

Piejūras klimats

2
Arhitekti Uldis Lukševics un Ieva Lāce–Lukševica. Foto — Madara Gritāne
Veronika Viļuma

Arhitekti Uldis Lukševics un Ieva Lāce–Lukševica brīvdienu mājā Strantē sevi neapgrūtina ar lauku darbiem

Sestdienas rītā braucot gar Kurzemes jūrmalu, līdz ar sauli spēkā neizbēgami pieņemas brīvdienu sajūta. Zaļi salapojuši un jūras vēja appūsti, viens pēc otra garām paslīd piejūras ciemi — Jūrkalne, Labrags, Ulmale. Netiekot līdz atpūtnieku karstākajam vasaras galamērķim, Pāvilostai, apstājamies Strantē. Tur aiz krūmiem paslēpies Ulda Lukševica projektētais atpūtas māju ciemats Mākoņu brīvdienas. Vienu no desmit namiņiem arhitekts paturējis sev un tagad baltā krekliņā un paspūrušiem matiem māj no terases. 

Kad koki ir kaili, no tās var redzēt šīs vietas lielāko vērtību — jūru. Turklāt ne līča brūni pelēko, bet koši zilzaļu kā vējzivs asakas. Kad ieejam iekšā, papīrā ietīts kūpinātais gardums jau stāv uz virtuves galda līdzās pļavas ziedu vāzei un kaudzītei žurnālu Rīgas Laiks, kuru noslēdz ietekmīgā arhitektūras kritiķa Ārona Betska grāmata. Uldis brīdina — asaku zivij ir daudz, un piedāvā vīnu. Tas nekas, ka ir vienpadsmit no rīta. Ir taču brīvdienas.

Klusais rietumkrasts

Ideja par Mākoņu brīvdienām radās uzņēmējam Andrim Vītoliņam, kurš turpat Sakas pagastā Uldim bija pasūtījis projektēt vasaras rezidenci, kas pazīstama ar Drupu mājas nosaukumu. Arhitekta un klienta sadarbība vainagojās ne tikai ar virkni prestižu vietējo un starptautisko arhitektūras balvu, bet arī ar draudzību, kas paralēli Drupu mājas būvniecībai 2005. gada beigās pamudināja attīstīt vēl kādu kopīgu projektu — atpūtas māju kompleksu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu