Kā iekārtot savu urbāno dārzu? • IR.lv

Kā iekārtot savu urbāno dārzu?

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Helēna Gūtmane, Ilze Rukšāne

Pasaulē pēdējā laikā vērojama tendence aizvien aktīvāk domāt par zaļo dzīvesveidu un dabas ienākšanu pilsētā. Mums dabas tuvums svarīgs bijis vienmēr neatkarīgi no tā, vai dzīvojam pilsētas centrā vai ārpus tā. Rīga var lepoties ar to, ka ir zaļa pilsēta, tomēr vairākumam, īpaši dzīvokļu īpašniekiem, ir vēlme padarīt zaļāku arī savu mājokli. Te talkā var nākt urbānā dārza ierīkošana uz sava balkona, terases vai pat palodzes. Galu galā – rūpes par zaļajiem augiem ir lielisks veids, kā aizmirst ikdienas steigu un “izvēdināt” galvu.

Pilsētas dārza ierīkošanas pamati

Pirms urbānā dārza iekārtošanas noteikti vērts apdomāt un izpētīt divas lietas – kādus augus vēlamies un kādi apstākļi jānodrošina to augšanai – cik bieži augs jālaista, vai tas labāk jutīsies saulē vai ēnā. Iegādājoties augu stādus, tiem līdzi saņemsiet arī pamatinformāciju par kopšanu, kā arī informāciju par to, cik liels šis augs izaugs. Ja augu saņemat kā dāvanu, meklējiet informāciju internetā (https://latvijasstadi.lv/lv).

Lai ierīkotu savu pirmo urbāno dārzu, iesācējiem vērts izvēlēties izturīgus un viegli kopjamus augus, kas prasīs mazāk rūpes, piemēram, graudzāles, raudeni, pelašķus, čīkstenes u.c. Savukārt, ja vēlaties augus kombinēt, jāpievērš uzmanība augam nepieciešamai videi – saulei vai ēnai, lielākam mitrumam vai sausumam. Kopā iespējams stādīt tādus saulmīļus kā ehināciju, pēterenes, brūnvālītes un salviju, vai tieši pretēji – ēncietīgus augus begonijas, astilbes, papardes, dažas grīšļu sugas, Japānas meža zāli.

Urbānā dārza kopšana

Par jebkuru dārzu, pat ja tas ietilpst dažos puķu podos, ir regulāri jārūpējas – jāizvēlas atbilstošākā augsne, jāseko līdzi augsnes mitrumam un regulārai laistīšanai.

Vislabāk augu laistīšanu veikt vakarpusē. Ja no rīta augu podos vai kastēs ieliesiet svaigu ūdeni, saule ātri vien to uzkarsēs, kā rezultātā augs tiks “uzvārīts”. Svarīgākais ir regulāri pārbaudīt augsnes mitrumu, kas palīdzēs noteikt, cik bieži jāveic laistīšana. Ja augi stāv uz logu palodzēm, jāatceras, ka stikls rada izteiktu karstuma efektu – augs ir gan tiešās, gan atstarojošās saules ietekmē, tāpēc regulāra laistīšana ir īpaši svarīga.

Virtuves dārzs

Ēdamo augu audzēšana bieži tiek saukta par virtuves dārzkopību. Piparmētra un mārsils, paprika, tomāti un pat eksotiskie augļi, kā piemēram, apelsīni vai citroni, – virtuves dārzs ir viens no efektīvākajiem urbānā dārza ierīkošanas veidiem, īpaši tādās mazās telpās kā balkons, terase vai palodze.

Ja agrāk pilsētvidē audzētiem augiem tika novērots svina piesārņojums, tad tagad lielākā problēma ir putekļi. Lai gan uz balkona un palodzes ērti audzēt tādus augus kā piparmētru, salviju un raudeni, putekļu piesārņojums ir izteikti jūtams, tāpēc pirms lietošanas uzturā vienmēr vērts paša izaudzēto ražu kārtīgi noskalot. Putekļi sagādās lielākas problēmas tieši centra iedzīvotājiem, īpaši vietās, kur ielas klātas ar bruģi. Tikmēr zaļākos rajonos, kā, piemēram, Klīversalā un Mežaparkā, uz balkoniem, terasēm un palodzēm urbānā dārza ierīkošana ir daudz pateicīgāka.

Vasaras garšaugu dārzā vienu otram blakus var stādīt saules mīļus salviju, majorānu, timiānu, rozmarīnu, raudeni un lavandu. Vienā podā bez bažām var audzēt arī timiānu, rozmarīnu un salviju – tie ne vien izskatīsies un smaržos brīnišķīgi, bet būs arī veselīgi un gardi. Tāpat arī mitrumu mīlošais koriandrs un estragons labi sadzīvos viens otram blakus, un, pievienojot aromātisko baziliku un pētersīli, iegūsiet bagātīgu smaržu un garšu buķeti. Eksotiskos augus, piemēram, citronus, ziemā audzējam istabā, bet vasarās tos ir vērts palutināt un iznest brīvā dabā – uz sava balkona vai terases.

Viengadīgi augi un ziemcietes

Būtisks ieteikums pilsētas dārza ierīkošanai ir viengadīgo un daudzgadīgo augu kombinēšana. Viengadīgie augi, piemēram, pelargonijas, eiforbijas, gauras, fuksijas, sniedz krāšņu ziedēšanu, bet daudzas ziemcietes jeb daudzgadīgie augi, piemēram, ehinācija, raudene vai mārsils var sniegt ārstniecisku efektu un ir lietojami uzturā. Turklāt ziemcietes iespējams vēlāk pārstādīt arī brīvā dabā savos lauku dārziņos, tā veidojot jaunu augu kolekciju.

Atbilstošāko augu izvēle un kombinēšana

Kombinācijas iespējas ir bezgalīgas – gan domājot par toņu, gan smaržu saspēli, kā arī dažāda izmēra augiem. Košam urbānajam dārzam izvēlaties lillā, rozā, sarkanīgas un baltas verbenas, kosmejas, lauvmutītes, spilgti rozā un lillā petūnijas vai spriganes dažādās krāsās – baltā, rozā un sarkanā. Ja jums tuvi mierīgāki toņi, izvēlaties ziedus baltā vai maigi rozā krāsā, vai arī kombinējiet augus vienas krāsas dažādos toņos, piemēram, lillā, violetā un lavandas krāsā. Toties brīnišķīgu smaržu radīs nomierinošā lavanda, aromātiskā piparmētra un alises jeb tautā dēvētās medenes, kas tik tiešām smaržo pēc medus.

Nav jābaidās kopā stādīt ēdamos un dekoratīvos augus. Tomēr vērts paturēt prātā, ka ir augi, kas spēj lieliski savstarpēji sadzīvot, bet būs arī tādi, kuriem labāk patiks augt vieniem pašiem. Tā, piemēram, piparmētra ir jāstāda atsevišķi – tai ir agresīva sakņu sistēma, tāpēc tā ātri vien “noēdīs” sev blakus augošos.

Pats svarīgākais, uzsākot veidot savu pilsētas dārzu, ir vēlme mēģināt! Eksperimentējot un praktiski darbojoties, iegūsiet vislabāko izpratni par to, kas jūsu terasei, balkonam vai palodzei, un, galu galā, jums pašiem ir piemērotākais. Tāpēc apbruņojieties ar pacietību un soli pa solim sāciet atklāt sev aizraujošo dārza pasauli!

 

Autores ir ainavu arhitektes, ainavu darbnīca ALPS

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu