Visapkārt skan • IR.lv

Visapkārt skan

Baiba Bartkeviča. Foto — Edgars Pohevičs
Marija Leskavniece

Festivāls nav tikai atsevišķu koncertu vai performanču apmeklējums. Tas ir vesels piedzīvojums, iespēja ieraudzīt un saklausīt nepamanīto. Bet kur dzimst festivāla ideja, kur rodas tā īpašais skanējums? Ielūkojāmies telpās, kur mūzika skan festivālu rīkotājiem — Baibai Bartkevičai, Ingum Ulmanim un Ģirtam Majoram

Festivāls zinātkārai ausij

Mūzika ir visapkārt. Var gadīties, ka, ejot pa ielu vai braucot mašīnā, atskan tikai dažas taktis, bet tās liek apstāties un ieklausīties. Pamanīt labu ideju, oriģinālu domu, jaunu perspektīvu, dziļu un meistarīgu sniegumu — tas ir svarīgi koncertzāles Lielais dzintars mākslinieciskajai vadītājai un Liepājas Mākslas foruma veidotājai Baibai Bartkevičai. 

Dzīvoklī Liepājas centrā, pie pašas jūras, Baiba ievākusies nesen un izbauda iespēju klausīties ierakstus, kas koncertzāles vadītājai atsūtīti speciāli vai ir pašas izmeklēti. Novērtēt mūziku. Tikpat bieži mūzika skan austiņās pa ceļam, mašīnā, dabā. Klausoties ierakstus, saturs noteikti ir svarīgāks par formu, viņa smaida. 

Citādi ir dzīvajos koncertos, kas ir lielākā iedvesma pašas veidotajam festivālam. Lai saprastu, kas aktuāls mūsdienu mūzikā un performanču mākslā, Baiba pēta un iedziļinās, apmeklē festivālus Rietumeiropā. «Man ir svarīgi domāt lieli. Nebaidoties izvēlēties kādu šķietami utopisku mākslinieku, un, ja viss izdodas un viņš atbrauc uz Liepāju, tad sajūta ir ļoti pacilājoša. Tas pierāda, ka Liepāja, kas, globāli raugoties, varētu šķist kaut kur tālu ziemeļos, provincē, tomēr iet roku rokā ar pasauli. Tas mani aizkustina, motivē un rada gandarījumu.»

Festivāls ir starpdisciplinārs, tā centrā ir daži īpašie notikumi un izcili mākslinieki. Baiba veido festivāla dramaturģiju, kurā, iespējams, rodas vienojošais motīvs vai tēma. Šogad tā ir saruna. «Tā var būt saruna ar sevi, ar nejaušu blakus sēdētāju, svešinieku vai ģimeni. Saruna par aktuālo un mūžīgo, cilvēcisko un necilvēcisko. Mūsdienu pasaule, kurā dzīvojam, ir daudzšķautņaina un daudznozīmīga. Tāda ir arī mūsdienu māksla — dažāda un krāšņa savā daudzveidībā. Es gribu to parādīt. Gribu iedrošināt, ka var domāt dažādi. Ticu, ka uzsākta saruna ir ceļš uz atvērtāku, iekļaujošāku sabiedrību,» uzsver Liepājas Mākslas foruma vadītāja. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu