Viļņas vējrāži • IR.lv

Viļņas vējrāži

Ilustrācija — Līva Ozola
Kristina Sabaļauskaite

Viņa atgāž galvu un neskanīgi ieķiķinās, smiekli nāk no rīklesgala. Nav nekāda skaistule — izskatās kā puišelis, īsiem, peroksīda apgrauztiem matiem, kas jau rāda melnas saknes. Cik viņai varētu būt gadu? Divdesmit astoņi, trīsdesmit? Tad viņa kļūst nopietna, pieregulē infūzijas sistēmas dozatoru, mīļi uzsmaida.

— Es sūdzēšos… — atkārto vecītis gultā. — Es sūdzēšos augstākām instancēm! Es panākšu, ka rīt jūs te vairs nestrādāsit! Vai jūs vispār zināt, ar ko runājat? Es esmu habilitētais doktors, valsts komiteju priekšsēdētājs un loceklis! Starptautisko arī! Es sūdzēšos un pirmām kārtām galvenajam ārstam! — viņš valdonīgi paziņo. — Es personīgi pazīstu bijušo veselības ministru!

Meitene pieliecas tuvu, tuvu. Dažus mirkļus skatās, pēta grumbaino sirmā, vecā vīra seju kā cerēdama tajā kaut ko atrast, taču redz tikai saniknotas, dziļi iedubušas acis ar sarkaniem asinsvadiem. Viņa mierīgi iztur veča skatienu, tuvumā viņš pat var saost aromātu, kas plūst tai no mutes: cigarete, piparmētru košļājamā gumija. Tad viņa atliecas un, mierīgi smaidot, saka:

— Bijušais veselības ministrs jau ir vakardiena. Bet galvenais ārsts, jūs neticēsit, arī ir viens no mūsējiem. Arī mazbērns. Patiesi nopriecājās, uzzinājis, ka jūs ievietoja pie mums. Zināt, ko viņš teica? «Karma, īsta karma,» tā viņš teica. Pasaulē tomēr pastāv taisnība, kaut kāds augstāks taisnīgums. Mūsu te, nodaļā, ir vēl vairāk. Esam gandrīz kā klubs. Pēcteči. Sagadīšanās, vai ne? Daudz cilvēku jūs atceras, un viņi taču vairojās, bet viņu bērniem un mazbērniem, jūs neticēsit, par spīti visam, lielākoties ir augstākā izglītība. Tāpēc ar medicīnas personālu šeit runājiet uzmanīgi. Daži no mūsējiem ir ļoti dusmīgi, var zaudēt savaldību. Es ne. Es tikai vēlos, lai jūs, te gulēdams, mierīgi visu atcerētos. Un apdomātu. Varbūt pat izstāstītu man, kā viss īstenībā bija. Taču citus gan labāk nekaitiniet. Viss kas var gadīties…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu