Vēsturnieks uzvar "Ogres kolaboranta" lietā • IR.lv

Vēsturnieks uzvar “Ogres kolaboranta” lietā

4
Latvijas Republikas Augstākā tiesa. Foto: Ieva Čīka, LETA
Māra Miķelsone

Latvijas Augstākās tiesas Senāts 29.aprīlī atteicās sākt kasācijas tiesvedību tā saucamajā Ogres kolaboranta lietā, un šis tiesas lēmums nav pārsūdzams, Ir informēja vēsturnieks Gatis Liepiņš. Tādējādi viņš guvis uzvaru, aizstāvot vēsturnieka tiesības runāt un analizēt padomju varas laikā represīvajās struktūrās strādājošo kolaborācijas faktus.

Senatoru kolēģija atteica kasācijas tiesvedību sakarā ar Jura un Veras Laizānu kasācijas sūdzību par Zemgales apgabaltiesas 30.novembra spriedumu.

Ir jau pērn rakstīja par diezgan seno epopeju, kad vēsturnieks Gatis Liepiņš 2016. gadā interneta portālā “Daugavas balss” publicēja rakstu, kurā analizēja viņa rīcībā nonākušu Ogres žurnālistes Natālijas Ketneres 2015. gadā par Ogres pašvaldības līdzekļiem izdotu grāmatu “Pilsēta Ogre. Cilvēki. Likteņi. Laikmeti”. Tajā autore citu materiālu starpā stāstījusi arī par Ogres kriminālās nodaļas priekšnieku Vladislavu Laizānu, kurš pagājušā gadsimta 50. gados nosūtīts uz Komsomoļsku pie Amūras un “kuru cēla ieslodzītie, brīvlīguma pilsoņi, kā arī komjaunieši aktīvisti no visdažādākajiem Padomju Savienības reģioniem”. Liepiņa rakstu tolaik publicēja arī portāli irir.lv un la.lv.

Liepiņa raksts nepatika Vladislava Laizāna radiniekiem – dēlam un sievai -, kuri vēsturnieku un portālu “daugavasbalss.lv” iesūdzēja tiesā, prasot atzīt par nepatiesām desmit rakstā minētas detaļas.

Tagad pāris gadu ilgā tiesvedība ir vainagojusies ar vēsturnieka uzvaru. Jāatgādina, ka 2018.gada februārī vēsturniekam Liepiņam nelabvēlīgu lēmumu un lielu finansiālu kompensāciju Laizāniem par labu pieņēma Ogres rajona tiesas tiesnesis Arnis Naglis, kura vārds atrodams pagājušā gada decembrī publicētajā VDK aģentu kartotēkā ar segvārdu Slaviks.

Komentāri (4)

Fridolins 04.05.2019. 15.26

Mūrniece – pusmūžu pavadījusi pie siles – svētkos atļaujas šļupstēt par nevienlīdzību un nabadzību.

Liekulības kalngals.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 03.05.2019. 09.10

manā vērtējumā – šāda informācija tikai apstiprina faktu , ka Latvijā turpina valdīt čekisti un komunisti

un te ir rezultāts – Igaunijā demogrāfijas bilance ir uz vietas – nav vairs negatīva – no Latvijas cilvēki turpina bēgt, bet čekisti vedīs iekšā krievvalodīgos vergus – Rīga jau ir pilnībā russificēta sākot ar RD un beidzot ar to, ka uz ielām latviešu valodu tikpat kā nedzird – šorīt nācu uz darbu – dzirdeju tikai krievu valodu – tikai…

https://jauns.lv/raksts/zinas/329639-politiki-uznemeji-muziki-daudzas-atpazistamas-personibas-tiesa-pierada-ka-tomer-nav-sadarbojusas-ar-ceku

Vairumā tiesvedību, kurās ir tikusi vērtēta personu iespējamā sadarbība ar bijušo Valsts drošības komiteju (VDK), sadarbības fakts nav pierādīts, tostarp arī daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki tiesā pierādījuši, ka ar “čeku” neesot sadarbojušies, liecina Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) jaunākie šodien publiskotie VDK dokumenti.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 03.05.2019. 09.05

protams, ka ne noskatos, ne noklausos visus sabiedrisko mediju ziņu raidījumus, tomēr – daudzus gan – un lūk, šī ziņa – kā bijušais stukačs attaisno bijušos stukačus – jā šo ziņu un komentāru gan nekur citur neesmu atradusi

laikam tacu NA – mediju šefi dikti rūpējas par čekistu – komunistu varas prestižu – lai nabagi kā saka – nesapriecājas un nesadomājas par daudz …

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu