Ūdenstūrisma sacensības “Amata” šogad atzīmē 55.gadadienu • IR.lv

Ūdenstūrisma sacensības “Amata” šogad atzīmē 55.gadadienu

Laivotājs Amatā. Publicitātes foto

Šogad ūdenstūrisma sacensības “Amata” svin 55 gadu jubileju. Pirmās ūdens slaloma sacensības Amatas upē norisinājās 1964. gadā, tajās piedalījās ap 50 braucēju, informē sacensību organizatore Guna Daugule.

Ūdens slaloma sacensības “Amata” savu kulmināciju piedzīvoja 1969. gadā, kad sacensībās piedalījās ap 1500 braucēju un ap 20 000 skatītāju. Pēc šīm sacensībām VDK (tautā saukta par čeku) “Amatas” sacensības aizliedza.

Septiņdesmitajos gados sacensībās startēja ap 200 ekipāžu. Ūdenstūrisma sekcijas pamatā bija bāzētas gan lielajās fabrikās (VEF, ALFA utt.), gan mācību iestādēs (LVU, RPI, LLA). Deviņdesmitajos gados šī sistēma sabruka un pamazām sāka veidoties uz dažādu entuziastu radītu tūrisma klubu bāzes. Laika gaitā mainījies gan ekipējums, gan sacensības, bet tomēr tās ir saglabājušās 55 gadus ilgi.

Šogad ūdenstūrisma sacensības “Amata 55” notiks 6. un 7. aprīlī pie Zvārtes ieža. Pirmajā dienā startēs sprinta un garā slaloma distanču dalībnieki, un, ja būs atsaucība, norisināsies arī retro brauciens. Otrajā dienā plānoti komandu starti.

Sacensībās var piedalīties jebkurš interesents, kurš apzinās savas spējas patstāvīgi veikt distanci un sasniedzis 12 gadu vecumu. Dalībniekiem līdz 16 gadu vecumam jāuzrāda vecāku atļauja piedalīties sacensībās vai jābūt atbildīgai personai sacensībās.

Atkarībā no ūdens līmeņa vai nelabvēlīgiem laika apstākļiem var tikt veiktas izmaiņas sacensību nolikumā un programmā.

“Amata 55” ietvaros Amatas novada pašvaldība aicina arī uz semināru “Amatas vilinājums vakar, šodien un rīt”, kas notiks 14. aprīlī Drabešu tautas namā “Ausmas”.  Seminārā apspriedīs drošību upē, laivošanas atļaujas, dabas aizsardzību, ekstrēmo laivošanu. Uzzināsim, kas kopīgs Amatai ar Lielā kanjona upi Kolorado. Noskaidrosim, kādām aktivitātēm tagad izmanto Amatas upi un ko var paveikt, lai nākotnē uzlabotu upes pieejamību un aktīvā tūrisma iespējas.

Bezmaksas seminārā ar savu stāstījumu, pieredzi un ieteikumiem dalīsies Guna Daugule, Raimonds Dombrovskis, Jānis Briška, Edijs Dukurs un Egons Garklāvs. Semināram reģistrēties var šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu