Dalos pieredzē: kā sākt stādu audzēšanas biznesu? • IR.lv

Dalos pieredzē: kā sākt stādu audzēšanas biznesu?

Varis Kazaks un Ilvars Auseklis. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Mentors

Varis Kazaks, kokaudzētava Baltezers
Īsumā. Viena no lielākajām Latvijas kokaudzētavām piedāvā aptuveni 700 produktu plašu sortimentu. Skaistākais. «Redzēt, ka esi kādam noderīgs un vari iepriecināt cilvēkus. Tā ir sava veida meditācija.» Grūtākais. «Man ir ļoti žēl, ka darbinieki iegulda ļoti daudz darba, bet es nespēju samaksāt vairāk. Dažreiz jūtos gandrīz vai kā vergturis.» Biznesa mērķis. «Savu darbību neuzskatu par baigo biznesu. Biznesmenis neesmu un laikam arī nebūšu. Daru to, jo man tas patīk.»

Jaunais uzņēmējs

Ilvars Auseklis, stādaudzētava Kokuskola
Īsumā. 2015. gadā dibinātā stādaudzētava piedāvā pamatā tūjas un kadiķus. Skaistākais. «Tas, ka izdodas izaudzēt un piedāvāt tirgū kvalitatīvu produktu.» Grūtākais. «Sezonas laikā tas ir fiziski grūts darbs, kas dod arī pa nerviem.» Biznesa mērķis. «Piedāvāt kvalitatīvus stādus Latvijas dārziem.»

Pirms sešiem gadiem Ilvars Auseklis pabeidza Bulduru Dārzkopības vidusskolu un drīz vien zināšanas lika lietā, dibinot dārzu ierīkošanas un kopšanas uzņēmumu HimmelGarten. Tomēr gribējās vairāk. Labs pamats tam bija. Tukuma pusē, netālu no dendroloģiskā parka Vāgneris, vecvecāki mazdēlam mantojumā bija atstājuši zemi. Ar krūmiem aizaugušā pļavā viņš 2015. gadā nolēma dibināt stādaudzētavu Kokuskola. Šobrīd tur uz lauka aug četrarpus tūkstoši tūju un kadiķu stādiņu. «Man ir zināšanas, vairāku gadu pieredze dārzu ierīkošanā. It kā saprotu, ko vajag, kā vajag. Bet, kad sāc savu stādaudzētavu, saskaries ar daudzām lietām, par kurām grāmatās nerak-sta,» viņš atzīst, atbraucis ciemos pie kokaudzētavas Baltezers saimnieka Vara Kazaka — stādaudzētāja ar 40 gadu pieredzi. Ilvars savulaik bijis pie Vara praksē. Tagad Varis ar jauno uzņēmēju vaļsirdīgi dalās knifos par stādaudzēšanas biznesu.

Vai tūju audzēšana ir labs bizness?
Pieredze rāda, ka tūjas ir pieprasīta produkcija. Ejošākās šķirnes šobrīd ir ‘Smaragd’ un ‘Brabant’, tās nodrošina līdz pat 30% no mūsu kokaudzētavas kopējiem ienākumiem. Sortimentā kopumā ir aptuveni 700 vienību, bet kādas 25 no tām nodrošina 75% ieņēmumu. Tūjas ir reālākais produkts, ar ko sākt kokaudzētavu — tās ir izdevīgas. Bet monokultūra vienmēr ir riskanta lieta. Ja audzē tikai tūjas, ir jānodrošina ļoti lieli apjomi un izdevīga cena. Otrs, ko šobrīd redzu kā izdevīgu produktu, ir ziemcietes. Bet ar tām nevar dabūt tādus apjomus kā ar tūjām, turklāt vajadzīgi lieli ieguldījumi, piemēram, jābūvē siltumnīcas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu