Bīstamā tuberkuloze – ne tikai plaušu slimība • IR.lv

Bīstamā tuberkuloze – ne tikai plaušu slimība

1
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Ieva Zvagule

24. martā visā pasaulē atzīmēja Tuberkulozes dienu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību slimībai, kas ir ārstējama, tomēr ik gadu atņem dzīvību diviem miljoniem cilvēku. Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka tuberkuloze ir viens no desmit galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē. Lai gan parasti ar tuberkulozi saprot plaušu slimību, tā var skart arī citus orgānus. Kā no tās izvairīties un kādiem simptomiem pievērst uzmanību?

Tuberkuloze ir viena no vecākajām cilvēcei zināmajām infekcijas slimībām, to pazina jau senajā Ēģiptē. Tas, kas ir neparasti, salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, – tuberkuloze joprojām nav izskausta un katru gadu visa pasaulē paņem vairākus miljonus dzīvību, lai gan ir ārstējama. Lielākā nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai un veselīgam dzīvesveidam, palielinot organisma spējas pretoties tuberkulozes izraisītājam. Pasaules veselības organizācija arī atzīst, ka gandrīz desmito daļu visu saslimšanas gadījumu izraisa smēķēšana, tāpēc atteikšanās no šī kaitīgā ieraduma ir būtiska tuberkulozes profilaksei.

Spēcīgāka nekā pirms 150 gadiem

Gada laikā ar tuberkulozi saslimst astoņi miljoni, bet no ārstējamas slimības nomirst vairāk nekā divi miljoni cilvēku visā pasaulē – vairāk nekā 19. gadsimta beigās, kad vācu zinātnieks Roberts Kohs atklāja tuberkulozes izsaucēju, bet zāļu tās ārstēšanai vēl nebija. Lai gan 95% saslimšanas un nāves gadījumu tiek reģistrēti jaunattīstības valstīs, no tuberkulozes nav pasargāts neviens neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai ienākumu līmeņa. Pēc Pasaules veselības organizācijas datiem 2017. gadā ar tuberkulozi saslima 10 miljoni cilvēku visā pasaulē, to skaitā miljons bērnu, bet dzīvību zaudēja 1,6 miljoni cilvēku.

Latvija reģistrēto tuberkulozes gadījumu ziņā ieņem trešo vietu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū uzreiz aiz Rumānijas un Lietuvas.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra statistiku pēdējos gados jaunu saslimšanas gadījumu skaits pakāpeniski samazinās, tomēr 2017. gadā tie bija 483 gadījumi. Lielākoties šī slimība skar pieaugušus cilvēkus spēka gados – lielākā saslimstība vērojama vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem, kaut arī riskam pakļauts jebkurš. Biežāk slimo vīrieši, bet ģeogrāfiski tuberkulozes izplatība ir vienmērīga visā Latvijā. 2017. gadā Latvijā no tuberkulozes miruši 62, bet no tuberkulozes sekām – 9 cilvēki.

Tuberkulozes dažādās izpausmes

Ar vārdu “tuberkuloze” lielākoties saprot plaušu tuberkulozi, kas ir visizplatītākā šīs saslimšanas forma, taču tuberkulozes nūjiņas pa asins un limfātisko sistēmu var izplatīties visā organismā un bojāt jebkuru orgānu vai sistēmu – mugurkaulu, gūžas kaulus, nieres, dzimumorgānus, galvas smadzenes u. c. To dēvē par ārpusplaušu tuberkulozi, kura nereti ir sarežģīti diagnosticējama un ilgstoši ārstējama.

Dažas biežāk sastopamās ārpusplaušu tuberkulozes formas ir tuberkulozais meningīts, kaulu un locītavu sistēmas vai nieru un urīnceļu tuberkuloze, taču pastāv arī citas formas, kuru noteikšanai var būt vajadzīgi plaši un sarežģīti izmeklējumi. Tuberkuloze var skart acis, ādu, limfmezglus, centrālo nervu sistēmu un citas ķermeņa daļas. Tiesa, atšķirībā no plaušu tuberkulozes ārpusplaušu formu pacienti infekciju neizdala.

  • Smadzeņu apvalka tuberkuloze jeb tuberkulozais meningīts ir sevišķi bīstama tuberkulozes forma nevakcinētiem bērniem, turpretī vakcinētiem bērniem parasti šo formu nenovēro. Tā izraisa smadzeņu apvalka iekaisumu, smadzeņu asinsvadu iekaisumu un tuberkulozo perēkļu formēšanos smadzeņu vielā. Sekas var būt ārkārtīgi smagas – ap 10–30% pacientu rodas parēze (daļēja vai nepilnīga ķermeņa paralīze), paralīze vai neatgriezenisks redzes zudums.
  • Kaulu un locītavu sistēmas tuberkuloze ir smaga tuberkulozes forma ar invaliditāti izraisošām sekām. Visbiežāk cieš balsta locītavas un kauli, kur ir labāka asinsapgāde – mugurkauls, gūžas vai ceļu locītavas, pēdu kauli un locītavas, retāk – plecu un elkoņu locītavas. Kaulu locītavu tuberkulozes ārstēšanā bez prettuberkulozes zālēm bieži nepieciešama ķirurģiska ārstēšana.
  • Nieru un urīnceļu tuberkuloze biežāk skar vīriešus. Tā parasti sākas ar nieru iekaisumu, biežu, sāpīgu urinēšanu, trulām sāpēm muguras lejadaļā, taču bez tuberkulozei raksturīgajiem simptomiem.

Kā sevi pasargāt

Tuberkuloze izplatās pilienu ceļā – slimais cilvēks, klepojot vai atkrēpojoties, šķaudot, runājot vai dziedot, ar ļoti sīkiem siekalu pilieniem izplata infekciju gaisā. Ja vesels cilvēks ieiet telpā, kur pirms tam uzturējies tuberkulozes slimnieks, viņš ieelpo slimnieka izdalītās mikobaktērijas. Ar tuberkulozi neatkarīgi no vecuma var inficēties visu mūžu, pat vienu reizi ieelpojot baktēriju, bet parasti nepieciešams ilgstošs kontakts un daudzkārtīga baktēriju ieelpošana.

Ar tuberkulozes mikrobaktēriju var saskarties gan sabiedriskajā transportā, gan teātrī, gan citās sabiedriskās vietās, tai skaitā medicīnas iestādēs. Tomēr vislielākais risks inficēties ir ģimenes locekļiem, kolēģiem, draugiem un visiem tiem cilvēkiem, kuriem ir tiešs un ilgstošs kontakts ar tuberkulozes pacientiem. Svarīgi atcerēties, ka ne katrs, kurš ieelpojis šīs mikobaktērijas, inficējas, jo inficēšanās risks atkarīgs no katra cilvēka imunitātes.

Tuberkulozes pacientiem visbiežāk novēro klepu ar vai bez krēpām, kas ilgst vairāk nekā trīs nedēļas, nedaudz paaugstinātu ķermeņa temperatūru, svara un ēstgribas zudumu, nespēku un nogurumu, pastiprinātu svīšanu naktīs. Ar jebkuru no šiem simptomiem būtu jāvēršas pie ārsta. Ja slimais cilvēks neārstējas, viņš gada laikā var inficēt 10–15 cilvēku.

Tuberkulozes simptomi bieži var būt nemanāmi, tāpēc nepieciešams rūpīgi sekot līdzi savai veselībai un veikt profilaktiskās veselības pārbaudes pie ģimenes ārsta reizi gadā, kā arī nepieciešamības gadījumā veikt plaušu rentgenoloģisko izmeklēšanu. Latvijā tuberkulozi ārstē bez maksas.

Kā mazināt iespēju saslimt? Stipriniet imunitāti un ievērojiet veselīgu dzīvesveidu, regulāri vēdiniet telpas un ievērojiet klepus higiēnu, klepojot aizsedzot muti ar kabatlakatiņu. Jāapdomā arī vakcinēšanās pret slimību, it īpaši bērniem, jo tā pasargās no smagām saslimšanas formām.

 

Autore ir “Euroaptiekas” farmaceite

Komentāri (1)

QAnon 26.03.2019. 09.01

Inficēties vēl neko nenozīmē. Ar diloni ir inficēti daudzi, tomēr nekad nav ar to slimojuši. Lai saslimtu vajadzīgi nelabvēlīgi apstākļi, tāpat, kā ar ādas sēnīti. Lielā mērā tā ir sociāla kaite. Pirms autofāgijas, kad pie darba ķērās mani rijīgie makrofāgi, visu mūžu biju inficēts ar tuberkulozes bacili.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu