Piešķirt traktoram dvēseli • IR.lv

Piešķirt traktoram dvēseli

«Strādājot ar brāļiem, robežas nav tik stingras. Tās ir fluīdas. Grūti pieprasīt — rīkojies kā profesionālis, ja viņš ir tavs brālis,» saka Raitis Ābele (no kreisās), kurš Tritone Studio strādā kopā ar brāļiem Lauri un Mārci. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Alberte

Desmit gadus filmējuši reklāmas, Tritone Studio nesen pierādījuši sevi kino. Rit sarunas par filmas Baltu ciltis pārdošanu Kanādā un Amerikā, savukārt animatoru darbs pie sociālās kampaņas Norvēģijā nominēts Emmy bērnu balvai

Jau koridorā pie Tritone Studio biroja durvīm Lāčplēša ielas namā ir dzirdama mūzika. Raitis Ābele to datorā noklusina un pastāsta, ka autors ir brālis Lauris un mūzika radīta izstādei par mākslinieci Dzidru Ezergaili. Raitis ir Tritone Studio režisors un vadītājs vienlaikus. Precīzāk gan būtu teikt, ka Raitis ir tas, kurš runā ar medijiem, kad jāpastāsta par uzņēmumu. Un iemesls runāt ir — nupat Tritone animētās filmiņas ieguvušas prestižo TV balvu Gullruten 2018 par labāko bērnu un jauniešu sociālo kampaņu Norvēģijā. Kā arī nominētas divās kategorijās International Emmy Kids Award 2018, kuras ceremonija notiks aprīlī Kannās.

Raitis parāda man vienu no videofilmām, kas vēsta par to, kā atpazīt seksuālo vardarbību. Mans ķermenis pieder man ir precīza un nepārprotama: pieaugušajiem nav bērniem jārāda savi dzimumorgāni un bērnam nav jāļauj aiztikt savējos. Un, lai arī onkulis teiks, ka tas paliks noslēpums, kas nav nevienam jāstāsta, video parādīts — ir jāpastāsta vecākiem. Ja viņi nenotic, kā reizēm var gadīties, jāpastāsta citiem pieaugušajiem.

Jau filmiņas pirmajās sekundēs onkulis no biksēm izvelk savu dzimumlocekli. Vaicāju Raitim, vai šis kadrs nav par iespaidīgu bērnudārzniekam. «Pie scenārija norvēģi strādāja divus gadus, saskaņojot ar psihologiem un bērnu tiesību speciālistiem, un tikpat ilgi arī mēs zīmējām, atrādījām un saskaņojām,» stāsta Raitis.

Projektā ir četras epizodes — sižets pilnībā bijis norvēģu radīts, bet Tritone animatori paveikuši savu darbu, radot tēlus un darbošanos. Nepilna gada laikā kopš filmiņu rādīšanas skolās un bērnudārzos vairāki bērni ziņojuši par uzmākšanos un sāktas četras tiesvedības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu