Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Sonora Broka

Mazā ziemeļbrieža Ailo lielais ceļojums / Aïlo: Une odyssée en Laponie.

Filma par maza ziemeļbrieža pirmo dzīves gadu, kas iznāk uz kinoekrāniem skolēnu brīvdienās, vēlreiz apliecina franču dabas filmu augsto kvalitāti. Šajā kinematogrāfiski iespaidīgajā darbā iepazīstam Lapzemes skarbo un skaisto pasauli, kur sastopams gan smieklīgais, piemēram, baltais sermulis, gan bīstamais — āmrija. No 15. marta.

Dziesmas no otrā stāva / Sånger från andra våningen . Zviedru režisora Roja Andersona kinorokraksts ir pazīstams jau no pirmajiem kadriem. Zilganpelēkā, atsvešinātā pasaule, kurā, tā vien šķiet, mīt tikai neglīti un neveiksmīgi dīvaiņi, ir gan saprotama, gan aizkustinoša. Filma veidota kā vairāku nesaistītu absurdu un drūmi smieklīgu stāsta līniju un epizožu kolāža. Kāds vīrietis tiek atlaists pēc 30 nostrādātiem gadiem, cits izraisījis ugunsgrēku darbavietā, lai saņemtu apdrošināšanas naudu, pilsētu paralizējis nebeidzams satiksmes sastrēgums, kuram pa vidu vēl biržas brokeru demonstrācija. Dziesmas no otrā stāva ir filma, kas iedod skatītājam šifratslēgu uz ne tikai Andersona kinopasauli, bet visu mūsdienu ziemeļvalstu autoru kino kopumā — atsevišķi tēli te šķiet kā pārceļojuši no Aki Kaurismeki filmām. Pirms seansa Dairas Āboliņas ievadvārdi. Splendid Palace 20. martā.

Eņģelis / El Angel. Argentīniešu režisora Luisa Ortegas krimināldrāmas galvenajam varonim, septiņpadsmitgadīgajam Karlitosam ir eņģelim līdzīga āriene — zeltainas cirtas, pilnīgas lūpas un sapņains, naivs skatiens. Ielauzies kārtējā greznajā villā, pirms ķeras pie laupīšanas, viņš laiski uzdejo un nesteidzīgi piemēra rotas uzlauztajā juvelierizstrādājumu salonā. Karlitoss ir ideālais zaglis, viņš izbauda aizlieguma pārkāpšanu, uztverot to kā nebeidzamu spēli. 70. gadu estētikā veidotā filma ir provokatīva — visticamāk, skatītājs jutīs līdzjūtību pret daiļo «nāves eņģeli», nevis viņa upuriem. No 14. marta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu