Klik, klik… vai nodokļus samaksājāt? • IR.lv

Klik, klik… vai nodokļus samaksājāt?

Ilustrācija — Freepik
Baiba Kļava

Kā darbosies jaunā prasība uzskaitīt Latvijas iedzīvotāju veiktos pirkumus internetā, lai varētu iekasēt par tiem PVN

Tikai 9% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju nekad dzīvē nav veikuši pirkumu internetā un arī negrasās to darīt. Uz pārējo izdarītajiem pirkumiem tagad attiecas jaunā likuma norma, kas stājusies spēkā pērn novembrī, — grozījumi nodokļu likumā paredz, ka ārvalstīs reģistrētiem interneta veikaliem turpmāk jāmaksā Latvijas valstij PVN par pirkumiem, kurus veikuši mūsu iedzīvotāji. Kā šie dati nonāks VID rīcībā, un kā šī sistēma praktiski darbosies?

Jaunās likuma normas jēga ir ēnu ekonomikas mazināšana. Pašlaik interneta vidē jebkurš ārvalstu tirgotājs var piedāvāt preces Latvijas iedzīvotājiem, taču šis modelis ļauj ārvalstu uzņēmumiem izvairīties no nodokļu saistībām Latvijā. Likuma grozījumi pēc VID iniciatīvas pieņemti, lai pieprasītu uzņēmējiem samaksāt PVN par pārdotajām precēm un pakalpojumiem, skaidro VID pārstāvis Arnis Lībenzons, kurš vada Elektroniskās komercijas kontroles daļu.

Visā Eiropas Savienībā ir spēkā regulējums, kas nosaka — tālpārdošanas darījumus veicošām personām jeb internetveikaliem, kas sasnieguši noteiktu pārdoto preču slieksni, ir jāreģistrējas attiecīgās valsts PVN maksātāju reģistrā. Tas jādara brīdī, kad preču piegāžu kopējā vērtība gada laikā ir sasniegusi noteikto reģistrēšanas slieksni — Latvijā tie ir 35 tūkstoši eiro. Atbilstoši mūsu likuma prasībām par šiem pirkumiem jāsamaksā 21% PVN.

Uz cik daudziem ārzemju tirgotājiem šī norma reāli attieksies, pagaidām VID vēl neprecizē, jo dati par tirgošanās apjomu 2018. gadā vēl tiek apkopoti. Paredzams, ka vismaz vienai no populārākajām iepirkšanās vietnēm tie būs spēkā — AliExpress vai eBay.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu