Nodegušās Kalnciema ielas mājas jaunais īpašnieks saistīts ar Putinu • IR.lv

Nodegušās Kalnciema ielas mājas jaunais īpašnieks saistīts ar Putinu

3
Sergejs Koļesņikovs. Foto — Reuters
Ieva Jakone

Kamēr policija sākusi kriminālprocesu par svešas mantas tīšu bojāšanu Kalnciema ielas nama ugunsgrēkā, Ir atklāj, kā šī māja tagad pieder Igaunijas kompānijai, kuras līdzīpašnieks izrādās Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijušais sabiedrotais.

Drīz pēc ugunsgrēka, 3. decembrī, par ēkas jauno īpašnieku izsolē kļuva igauņu kompānija Novira Capital. Tajā 12% pieder no Krievijas emigrējušajam uzņēmējam Sergejam Koļesņikovam, bet vēl 26% viņa dzīvesbiedrei Tatjanai Fiļipovai.

Koļesņikovs 2010. gadā pameta Krieviju, jo no ilggadēja Putina sabiedrotā kļuva par atmaskotāju — atklātā vēstulē toreizējam prezidentam Medvedevam pavēstīja, ka medicīnas iekārtu iepirkumiem paredzētie miljoni dolāru caur Koļesņikova firmu Petromed paslēpti ārzonas firmās un beigās izmantoti greznas Putina pils būvniecībai Melnās jūras krastā. Nav skaidri zināms, cik lielā mērā no šīm shēmām labumu guva pats Koļesņikovs, bet pēc šīm atklāsmēm viņš Krievijā vairs nav atgriezies un tagad dzīvo Igaunijā.

Lai gan Novira Capital kļuva par Kalnciema ielas 2B nama īpašnieku tikai pēc ugunsgrēka, vairāki apstakļi norāda uz agrāku saistību. Iepriekš nams piederēja kāda cita Krievijas pilsoņa kontrolētai firmai Dekarta Property, bet 2018. gada septembrī ēku pārņēma Igaunijā reģistrēts uzņēmums Tradesman OU — tas nopirka firmu K2B, kurai pieder šis nams. Taču laikā, kad māja vēl piederēja Dekarta Property, jau 2017. gada oktobrī frma K2B saņēma lielu aizdevumu no Novira Capital, pretī sniedzot ķīlas zīmi 585 tūkstošu eiro vērtībā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu