Lemberga un Juraša lietas - adekvāta rīcība? Nopietni? • IR.lv

Lemberga un Juraša lietas – adekvāta rīcība? Nopietni?

16
Aivars Lembergs. Foto: Paula Čurkste, LETA
Aivis Landmanis

Inga Spriņģe: “Mums ir bijuši divi zināmi trauksmes cēlēji un abi dabūjuši krimināllietas. Viens bija Poikāns jeb Neo. Otrs – tagad Jurašs. Tā nav iedrošinoša ziņa runāt.”

Normunds Bergs: “Mēģinu saprast prokuratūras ziņu amatpersonām un publikai.

  • Ja tev dod kukuli, tad labāk ņemt un turēt muti.
  • Ja neņemsi un stāstīsi presei, tad iebāzīsim aiz restēm.

Vai es pareizi izprotu?”

 

Domāju, ka ikviens Latvijas politikas vērotājs ir dzirdējis par Ģenerālprokuratūras lūgumu Saeimai izdot kriminālvajāšanai Saeimas deputātu, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) biedru Juri Jurašu.

Šāda tiesībsargājošo iestāžu darbība nebūtu nekas īpašs, ja vien iepriekš paši nebūtu vienreiz jau izbeiguši attiecīgo kriminālprocesu un ja pašreizējā vēršanās pret Jurašu neizskatītos kā atriebība personai, kura ir uzdrošinājusies apšaubīt KNAB, Drošības policijas, prokuratūras objektivitāti un ir kā “dadzis acīs” korumpētiem politiķiem un amatpersonām. Ir liela varbūtība, ka pašreizējo virsprokurora M.Adlera lēmumu atcelt prokurora A.Zalužinska lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu ir stimulējuši politiķi, arī smagos amatnoziegumos apsūdzētais Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Mūsu valstī tikai retais nezina, ka Aivaram Lembergam ir izvirzītas valstī smagākās kriminālapsūdzības, kuras saistītas ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu iedzīvošanās nolūkos. Kopš 2007.gada Aivaram Lembergam ir spēkā drošības līdzeklis – noteiktas nodarbošanās aizliegums, proti, viņam ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja amatu pienākumus. Attiecīgi, kopš 2009.gada Aivars Lembergs sēž uz apsūdzētā sola – tiek tiesāts.

Gan smagās kriminālapsūdzības, gan piemērotais drošības līdzeklis Aivaram Lembergam nav izrādījies šķērslis, lai de facto vadītu Ventspils pilsētas domi un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Aivars Lembergs ne brīdi nav zaudējis Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja amatus, viņš turpina pretlikumīgi novirzīt miljoniem vērtus sabiedriskos līdzekļus savu savtīgo interešu realizācijai un savu oponentu ierobežošanai. Šāda situācija ar tiesas, tiesībsargājošo institūciju, politiķu gādību tiek uzturēta kopš 2007.gada, kad Aivaram Lembergam tika piemērots attiecīgais drošības līdzeklis. Tiesa, KNAB, par pašvaldības darbu atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Ministru kabinets un citas valsts institūcijas šajā laikā regulāri ir tikušas informētas par kliedzošiem tiesas lēmumu, Satversmes un likuma pārkāpumiem, kurus ik dienas veic apsūdzētais Aivars Lembergs un viņa sabiedrotie. Tiesa, KNAB, VARAM un citas atbildīgās institūcijas regulāri tiek informētas:

– par neskaitāmiem un nepārtrauktiem Lembergam piemērotā drošības līdzekļa pārkāpumiem;

–  par iespējamām izspiešanas un korupcijas shēmām, kuras Aivaram Lembergam ir nodrošinājušas pasakainus ieņēmumus no biedrībām “Ventspils attīstības aģentūra” un “Biznesa attīstības asociācija” un kuru nodrošināšanā tiek izmantoti arī sabiedriskie līdzekļi;

– par sabiedrisko līdzekļu tērēšanu Aivara Lemberga privāto vajadzību nodrošināšanai, tai skaitā Aivara Lemberga pozitīvā tēla veidošanai un viņa oponentu nomelnošanai utt.

Būtu tikai loģiski, ja Saeima, vērtējot Ģenerālprokuratūras lūgumu izdot kriminālvajāšanai Juri Jurašu, to skatītu arī Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga lietas kontekstā.

Proti, Saeimas deputātiem būtu jāsaprot, kāpēc vienā, mūsu valsts vēsturē smagākajā amatnoziegumu kriminālapsūdzībā, gan politiķi, gan tiesa,  gan tiesībsargājošās un citas atbildīgās institūcijas ir atļāvušās būt apbrīnojami tolerantas, un kāpēc trauksmes cēlāja Juraša gadījumā tās ķeras klāt ar vislielāko bardzību.

Vai vērtējot iespējamos nodarījumus nebūtu jābūt otrādi?

Kā var būt tā, ka pašvaldības deputāti atrodas priviliģētākā situācijā? Aivaru Lembergu tiesā par smagu amatnoziegumu izdarīšanu, bet tas nav liedzis viņam ne brīdi zaudēt Ventspils pilsētas domes deputāta, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja, Ventspils brīvostas pārvaldes priekšsēdētāja statusu, attiecīgo amatu lemtspējas un privilēģijas, kā arī ir ļāvis pārkāpt viņam piespriesto drošības līdzekli un izmantot varu savtīgos nolūkos.

Ja Lemberga gadījums tiks “piesegts”, kā līdz šim, tad būs vēl lielāks pamats uzskatīt, ka tā ir izrēķināšanās ar “trauksmes cēlāju” Jurašu.

 

Autors ir Ventspils pilsētas domes deputāts

Komentāri (16)

J.šveiks 30.01.2019. 08.14

lai gan man nav diplomātiskas izglītības, mans uzskats pilnīgi sakrīt ar uzrakstīto un tas ir no brīža , kad lembe ieguva smagos noziegumos apsūdzētā statusu.Var pabrīnīties par to , kā tik ietekmīgs vīrs šādā statusā nokļuva un kādēļ vēl līdz šim brīim nav iemests aiz restēm . Tagad tas sāk noskaidroties . Smagajos noziegumos viņa vaina nāca gaismā laikā , kad par ietekmi valstī tika dalītas starp lembi un šķēli . Lembes noziegumi tajā laikā tika klaji definēti masu informācijas līdzekļos un pat uz brīdi iemeta matīsā, bet tad abu starpā nāca mierizlīgums . Tas gan nevarēja apturēt lembes apvainojumus smagajos noziegumos , kuri bija pat ļōti atklāti parādīti . Sadalot ietekmi lembe ar savu naudu sagādāja sev kabatas partiju , kura ļoti veiksmīgi darbojās saeimā , gūstot tajā ietekmīgas ministrijas. Tā ka oponents ar nebija tīrs un balts un varas un naudaskārs , tad tika izstrādāts plāns , kā izglābties no taisnas tiesas , padarot visu tiesvedību valstī par farsu , ieliekot šķēles vādiem teikto , lielākos kretīnus augstajos tiesībsargātāju posteņos , no tiem novācot godprātīgos , sevišķi svarīgo personu ģenerālprokuroru , tai vietā ieliekot tādu kas rij no rokas un uzrūc uz to uz kuru parādīs ar pirkstu .Lidz šim viss gāja kā smērēts , lembi tiesā jau 9 gadus bet rezultāts tikai atālinās , saraiņais paglābies no digitālgeitas un miers mūŗjos. Līdz laikam kad burbulis plīsa , proti lembes padauz… pardon kabatas partija piedzīvoja sakāvi pēdējās vēlēšanās , bet vēl smagāks trieciens nāca , kad izgāzās iespēja tikt valdībā , nelīdzēja pat nopirktie pseido naciķi , dzintarēns gan iebļāvās , bez zzs nekāda valdība nebūs , bet kad beigu galā valdību neizdevās sastiķēt ar šo kompāniju , tas bija kā izsists ķēblītis no kājapakšas, kad šlipse pie lustras . Lembe izspēlēja savā šahā pēdējo gājienu , uzrīdīja savu suni par katru cenu apturēt bordāna partijas tēmēto triecienu paša radītajai tiesībsargātāju shēmai . Nevajadzēja jau daudz , pavisam mazu nieku , pietiek ar nepierādāmu melu palīdzību lai Jurašu dabūtu prom , bet šo ietekmīgo vīru radītāis tiesiskums varētu tiesvedību un izmeklēšanu vilkt gadu desmitiem , ka to līdz šim veiksmīgi dara novilcinot lembes notiesāšanu par apsūdzībām smagajos noziegumos .Kāds būs rezultāts , to rādīs saeimas balsojums , kautgan to jau var prognozēt.

+8
0
Atbildēt

1

    Vahamurka > J.šveiks 30.01.2019. 11.52

    Atradis gan,zin,balto tēvu Jurašu.Konkurējošas mafiozņiku grupas loceklis,nekas vairāk.atliek palasīties par Juraša sievas gaitām,lai rastos lielas šaubas par mums rādīto baltā vīriņa tēlu.

    Jurašs tagad varētu būt jau kļuvis par juristu, kurš ir viens no lielākajiem speciālistiem valsts noslēpumu izpaušanā, un viņiem tas jau tagad tāds kā ģimenes bizness. Jo politiķa sieva Alla Juraša uzstājas kā advokāte Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonām Kristīnei un Maksimam Bogdanoviem, pie kuriem 12. jūnijā DP veica kratīšanu un piemēroja viņiem kriminālprocesuālo statusu – personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Tā lieta pagaidām ir tumša, un nevar saprast, ko, kam un kā izpauduši Bogdanovi.
    https://nra.lv/latvija/maris-krautmanis-3/213872-jurasu-valsts-noslepumi.htm

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > Vahamurka 30.01.2019. 12.33

    Juraša ģimenes “семейный подряд”. Neviens, kurš nonācis zem bargās krievenes tupeles, ka Pauls, Tomsons, Liniņš, Jurašs utt. nekad nebūs patriots, pēc definīcijas.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

ak 30.01.2019. 11.17

“…bet virzīta uz tiesību sargājošo iestāžu darba sabotēšanu,…” un “… ir viens no Putina kuces, Zatļera, kurš rija saslaukas…”
Izskatās, tev ir divi padomnieki: viens no advokātu biedrības, otrs no centrālcietuma krimināļu kameras. Tavs talants izpaužas ģeniālā šo divu viedokļu sintēzē. Ir apstiprinājusies senā patiesība: ģēnijs un vājprāts iet roku rokā. Tas ir šizofrēnijas paveids – personības dalīšanās. Šādi ļautiņi uz izķeršanu puzes lāčplēša tenku birojā. Tāpēc tu, kokāmur, esi tur ilggadīgs līdzstrādnieks.

+3
0
Atbildēt

1

    QAnon > ak 30.01.2019. 11.36

    Man, cirvi, nekad nav bijusi saistība ar Lembergu, vai viņam pietuvotiem un vēl mazāka ar čekas pretvalstiskiem projektiem: LC, DPsaimņieks, LPP, ZRP, Vienotību, JKP un Par(OIK).
    Pirms Zatļera varzas uznāciena es pat uzskatīju Lembergu par lielāko draudu valstij, taču tagad, kad Vienotības saimnieki: čekas un Krievijas organizētās noziedzības un ar tiem saistītiem uzņēmumu īpašniekiem astoņu gadu laikā ir izdevies no valsts izsūkt miljardus un būtiski palielināt ietekmi, krimināli vajātais un viscaur apķīlātais Lembergs uz to fona izskatās, kā zaftes burku zaglēns. Paskaties miljonāru saraksta virsu un tad pļūtī!

    0
    -4
    Atbildēt

    0

tara 30.01.2019. 11.10

Manuprāt, vajadzētu aktualizēt lemberga nopietnos pārkāpumus un pieprasīt, lai viņa drošības līdzeklis tiktu mainīts pret apcietinājumu.

+2
0
Atbildēt

1

    Vahamurka > tara 30.01.2019. 11.54

    Vienā kamerā ar Jurašu,lai aprunājas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    tara > Vahamurka 30.01.2019. 13.38

    Par ko viņiem būtu ko runāt?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > tara 30.01.2019. 14.01

    Gan jau aiz garlaicības pat ar Jurašu atrastos par ko papļāpāt, varbūt tas padalītos par KNAB darba sabotēšanu, kopā ar Potapovu..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu