VIDEO: Rakstnieks Bērziņš: Latviešu literatūra ir viens no būtiskākajiem latviešu valodas nesējiem • IR.lv

VIDEO: Rakstnieks Bērziņš: Latviešu literatūra ir viens no būtiskākajiem latviešu valodas nesējiem

Māris Bērziņš. Publicitātes foto

Latviešu rakstnieks Māris Bērziņš projekta “Bibliotēka” publicētajā video intervijā kā vienu no galvenajiem latviešu valodas nesējiem min latviešu literatūru.

“Latvijas literatūra ir viena no kultūras nozarēm. Tomēr tā nav tikai kultūras nozare, bet arī mūsu latviskās identitātes elements,” stāsta rakstnieks. “Ir labi, ka mums ir sava valoda – latviešu valoda. Taču valodai līdzi laikiem ir jāattīstās un vajag arī dokumentēt, kā tā attīstās. Tas notiek caur literatūru,” sarunā Māris Bērziņš sniedz ieskatu rakstīšanas aizkulisēs. Viņš stāsta par laiku, kad sācis pievērsties tekstu radīšanai, atklāj, kā tapis vēsturiskais romāns “Svina garša”, un iepazīstina ar savu mājas bibliotēku.

“Es sāku rakstīt sāku pēc 40 gadu vecuma,” dalās Māris Bērziņš. “Lai gan domas un kaut kādas iestrādes, lai arī cik nenozīmīgas tās liktos, bija jau bērnībā, skolas laikā. Tomēr pa vidu bija cita dzīve. Tu cilvēks apprecies pirms 30, tev piedzimst bērns, un tev jārūpējas un jāpelna nauda. Vairākus gadus es neiedomājos, ka es vispār varētu rakstīt. Tomēr bija tādi daži momenti dzīvē, varbūt pat jocīgi, jo man vienmēr lika rakstīt atbildes uz vēstulēm. Man lika rakstīt tekstus. Tāpēc es arī pamēģināju. Neviens mani neapstādināja, es turpināju.”

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu