NEPLP izsaka neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Beltem un valdes loceklim Ņesterovam • IR.lv

NEPLP izsaka neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Beltem un valdes loceklim Ņesterovam

2
Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) kā VSIA “Latvijas Televīzija” valsts kapitāla daļu turētāja vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu izteikt neuzticību Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim programmu attīstības jautājumos Sergejam Ņesterovam, aģentūru LETA informēja NEPLP pārstāvji.

Lēmums stājas spēkā šodien, 28.decembrī, līdz ar tā pieņemšanas brīdi.

NEPLP pārstāvji norādīja, ka LTV 2017. un 2018.gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos, kas rada risku, ka nodokļu maksātāju līdzekļi netiek izlietoti iespējami efektīvi sabiedrības interesēs.

Tāpat 2016.gadā valsts budžetā apstiprināja LTV nozīmīgu attīstības projektu – “Studijas režijas atjaunošana, vienota aparatūras kompleksa, kas apkalpos vairākus studiju paviljonus, izveide” divu gadu periodam piešķirot līdzekļus 1 000 050 eiro apmērā.

NEPLP pārstāvji uzsvēra, ka saskaņā ar plānu 800 000 eiro bija jāiztērē līdz 2017.gada beigām, bet LTV apguva nepilnus 175 000 eiro. LTV apņēmās darbus paveikt līdz 2018.gada martam, kas nenotika. Tāpat 2018.gadā LTV bija jāizlieto vēl 250 000 eiro un jānodod projekta pirmā kārta ekspluatācijā līdz 17.decembrim. Plāns netika izpildīts. Turklāt projekta īstenošanas gaitā konstatēts būtisks sadārdzinājums – nepilni 500 000 eiro. Lai projektu pabeigtu, LTV bija spiesta papildus ņemt kredītu pusmiljona eiro apmērā.

Kā informēja NEPLP, 2018.gada maijā, pastāvot riskam, ka Ziņu dienesta režijas komplekss jebkurā brīdī var pārstāt darboties, valdība augustā atbalstīja 414 137 eiro apmērā piešķīrumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. LTV apņēmās projektu īstenot līdz gada beigām. NEPLP konstatēja, ka iepirkums, kas saistīts ar instalāciju iegādi un uzstādīšanu, ir izsludināts 14.novembrī. Līdz ar to, paziņojot iepirkuma rezultātus 13.decembrī, plānotos darbus nav iespējams pabeigt laikā.

NEPLP uzsvēra – ja līdzekļi neparedzētiem gadījumiem netiek apgūti līdz gada beigām, tie jāatmaksā atpakaļ valsts budžetā. Padomes uzskatā šāda projekta plānošanas prakse neatbilst labas pārvaldības principiem Latvijas sabiedrības interesēs, kā arī apdraud sabiedriskā pasūtījuma realizāciju.

Veicot revīziju par LTV sadarbību ar trešajām pusēm, padome konstatēja, ka LTV sniedz reklāmas pakalpojumus komerctirgum. Tostarp šī gada oktobrī Belte ir noslēdzis līgumu ar vismaz vienu Latvijas komerctelevīziju, padarot sabiedrisko mediju par reklāmas aģentūru, kas, izmantojot publiskos resursus, apkalpo komerctirgu. NEPLP atzīmē, ka spēkā esošā stratēģija šādu komercpakalpojuma sniegšanu neparedz, tāpēc saskaņā ar Valsts kontroles ziņojumu “Vai sabiedriskā pasūtījuma plānošana un īstenošana ir organizēta mērķtiecīgi?” un Eiropas tiesību aktiem, šajā rīcībā ir saskatāmi šķērssubsidēšanas riski.

Izvērtējot kapitālsabiedrības sasniegtos rezultātus un valdes darbu 2017.gadā, NEPLP pieņēma lēmumu nepiešķirt prēmijas LTV valdes locekļiem. Tomēr LTV valde nepiekrīt NEPLP lēmumam un pieprasa to atcelt.

Kopumā izmaksājamā summa, ieskaitot nodokļus, būtu nepilni 27 000 eiro. Padome uzskata, ka valdes prēmēšana parlaban neatbilst uzņēmuma interesēm, jo laikā, kad LTV pietrūkst finansējums satura projektiem un jau šogad tika samazinātas to tāmes, par prēmijās izmaksājamo summu iespējams radīt vienu cikla satura projektu.

LTV valdē darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede.

Nākamā gada 10.janvārī NEPLP izsludinās konkursu uz vakantajām sabiedriskā medija valdes locekļu vietām, bet nākamnedēļ iecels pagaidu valdes locekli.

LTV pārstāve Krista Luīze Priedīte aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban komentāru par situāciju nesniegs, taču solījās plašāku komentāru sniegt nākamās nedēļas laikā.

Komentāri (2)

Jānis Lakijs 28.12.2018. 15.57

PBK 2 pārveidos atpakaļ par LTV?
NEPLP jaunas valdības gaidās? :)

+1
0
Atbildēt

0

tonijs 28.12.2018. 16.26

Kas noticis? Vēl tikai pirms 2 mēnešiem NEPLP kopumā atzinīgi novērtēja LTV valdes darbu. NEPLP nepiekrīt 27 000 eiro prēmijām LTV, bet taupības apstākļos prēmē LR valdi. Kaut kā nenopietni tas viss izskatās.
…………………..
Savukārt, izvērtējot LTV valdes locekļu Ivara Beltes, Ivara Priedes un Sergeja Ņesterova darbības rezultātus 2017.gadā, NEPLP uzteica:

LTV satura kvalitātes vadības sistēmas pilnveidošanu,
uzsākto stratēģijas izstrādi satura veidošanai digitālajā vidē,
iegūtās vērtīgās tiesības uz sporta pārraižu licencēm,
LSM.lv attīstību, iekļūstot populārāko interneta portālu desmitniekā Latvijā,
uzsākto darbu pie LTV atalgojuma sistēmas reformas,
valdes darbu pie atzinuma sagatavošanas par LTV nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem iziešanai no reklāmas tirgus.

Kopumā LTV valdes darbs 2017.gadā novērtēts kā labs.
https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/neplp-atzinigi-verte-sabiedrisko-mediju-vadibu-darbu-bet-preme-tikai-latvijas-radio-valdi.a295760/
https://jauns.lv/raksts/bizness/300622-latvijas-radio-darbinieki-neizpratne-par-lemumu-premet-valdi-apstaklos-kad-tiek-meginats-ietaupit-lidzeklus

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu