Apšaudē pie Strasbūras Ziemassvētku tirdziņa nogalināti trīs cilvēki un ievainoti 12 • IR.lv

Apšaudē pie Strasbūras Ziemassvētku tirdziņa nogalināti trīs cilvēki un ievainoti 12

Policists stāv sardzē pie Strasbūras Ziemassvētku tirdziņa, kur otrdien notika letāla apšaude. Foto: AFP/Scanpix

Otrdien Francijas pilsētas Strasbūras centrā pie Ziemassvētku tirdziņa notikusi apšaude, kurā bruņots vīrietis nogalinājis trīs cilvēkus un ievainojis vēl 12, no kuriem seši ir kritiskā stāvoklī, trešdienas rītā apstiprināja iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs.

Divi ziņu avoti drošības spēkos paziņoja, ka šāvējs esot 29 gadus vecs Strasbūras iedzīvotājs. Uzbrucējs pēc apšaudes aizbēga no notikuma vietas, bet viņš ir identificēts un viņu meklē ap 350 policistu un karavīru, kurus atbalsta divi helikopteri, ziņo mediji. Viņš jau iepriekš bijis zināms policijai par noziegumiem, kas nebija saistīti ar terorismu. Viņš bijis notiesāts gan Francijā, gan Vācijā, un pavadījis kādu laiku cietumā, sacīja iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs.

Telekanāls “BFM TV” ziņoja, ka aizdomās turamais aizbēga no sava dzīvokļa otrdienas rītā, kad tur ieradās policija, lai dzīvokli pārmeklētu saistībā ar kādu laupīšanu. Dzīvoklī esot atrastas granātas.

Sociālajos tīklos tika ziņots, ka pēc apšaudes ir slēgta liela daļa pilsētas centra. Francijas Iekšlietu ministrija “nopietna drošības incidenta” dēļ aicināja cilvēkus palikt iekštelpās.

Ziņu aģentūra “Reuters” vēsta, ka šāvējs, domājams, ir ievainots. Kastanērs apstiprināja, ka apšaudē, kas notika Strasbūras centrā pie Ziemassvētku tirdziņa.

Francija pēc notikuma paaugstinājusi terorisma draudu līmeni, ieviešot pastiprinātas pārbaudes uz valsts robežām. Savukārt Francijas specdienesti noziegumā aizdomās turamajam piemērojuši statusu “persona, kas apdraud nacionālo drošību” (fiche S). Parasti šajā kategorijā iekļauj radikālos islāmistus jeb personas, kuras ir gatavas vardarbībai.

Pēc ziņām par apšaudi tika slēgta Eiropas Parlamenta ēka Strasbūrā un to nevarēja pamest deputāti, personāls un žurnālisti. Eiropas Parlamentā notika plenārsēde, uz kuru no Briseles ieradušies simtiem deputātu un amatpersonu.

Francijas prezidents Emanuels Makrons sakarā ar apšaudi nosūtījis uz Strasbūru iekšlietu ministru.

Notikušo apšaudi, kuras motīvs vēl nav zināms, izskata pretterorisma lietu prokurors.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu