Solītais kritīs makā? • IR.lv

Solītais kritīs makā?

Tirgus Neapolē. Foto — The New York Post
Džeisons Horovics © The New York Times News Service

Vai eirozonu apdraud jauns trieciens, ko varētu radīt Itālijas budžeta projekts? Jo vērtējumi par to ir pilnīgi pretēji: vieni to dēvē par ekonomikas stimulēšanas plānu, bet citi par populistu aizraušanos ar vēlētāju apdāvināšanu

Kā ūdens malks tuksnesī izslāpušajam — tā par sen gaidītu finansiālu palīdzību sapņo itāļi dažādos sociālajos slāņos. Piemēram, uzņēmēji industriālajos valsts ziemeļos gaida nodokļu atvieglojumus un mazāku birokrātiju. Savukārt trūcīgie iedzīvotāji valsts dienvidos, kur ir augsts jauniešu bezdarba līmenis, sapņo par jauniem pabalstiem. Kopumā tās izskatās gluži vai nesavienojamas prasības — kā palielināt budžeta izdevumus, vienlaikus apsolot nodokļu un līdz ar to arī ieņēmumu samazināšanu?

Tieši par to pēdējās nedēļās valdība Romā stīvējas ar Eiropas Savienības vadītājiem. Pirmo 2019. gada budžeta projektu, ko Itālija iesniedza 23. oktobrī, Eiropas Komisija noraidīja, pieprasot tā pārstrādāšanu. Šonedēļ itāļi atgriezās Briselē otrreiz, budžetā veicot minimālas izmaiņas. Tika prognozēts, ka Eiropas Komisija to noraidīs atkal. Jo plānotais budžeta deficīts — 2,4% — ir trīs reizes lielāks, nekā to solīja iepriekšējā Itālijas valdība.

Viens no šā gada martā ievēlēto Itālijas populistu priekšvēlēšanu solījumiem bija cīnīšanās pret, viņuprāt, nepamatoti stingrajiem budžeta noteikumiem, kurus izstrādājusi Brisele. Līdz ar to var uzskatīt, ka nākamā gada budžeta projekts ir pirmais reālais Romas pretuzbrukums ES vadībai.

Lielākais strīds ir par to, kā jauno budžetu raksturot — vai tas patiešām ir nopietns ekonomikas stimulēšanas plāns, vai arī bankrotu sološa nodokļu atvieglojumu ieviešana, pensijas pabalstu palielināšana un jaunas sociālās palīdzības programmas, ko ne Itālija, ne ES nemaz nevar atļauties. Jebkura liela zemestrīce Itālijas ekonomikā, kas ir viena no lielākajām ES, izraisītu jaunu, postošu viļņošanos visā kontinentā. Pirmie savas bažas jau pauduši investori — Itālijas valsts parādzīmju likmes kāpj, tātad aizdevēji šo ieguldījumu uzskata par riskantu, pieprasot augstāku peļņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu